25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Türkiye'de Mers ve Ebola virüsü nasıl engellenecek?

Körfez ülkelerinde tehlikesini sürdüren MERS virüsü ilk kez Türkiye'de görüldü. Ebola için ise tehlike hala sürüyor.

21 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'de Mers ve Ebola virüsü nasıl engellenecek?
Başta Suudi Arabistan olmak üzere körfez ülkelerini adeta kasıp kavuran MERS virüsü, ilk kez Türkiye'de rastlandı. Geçtiğimiz günlerde hac dönüşü Ebolaşüphesiyle Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan 66 yaşındaki kadının MERS virüsü nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.
 
EYÜP DEVLET HASTANESİNDE PANİK
 
73 yaşındaki Feride isimli bir kadın, ateşi yükselince ve mide bulantısı başlayınca, oğlu tarafından saat 03.30’da Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne getirildi. Bir  hafta önce hac vazifesini yerine getirerek Türkiye’ye dönen kadının, yüksek ateşi olması sebebi ve hac görevi sırasında Suudi Arabistan’da yaygın görülen "Mers virüsü" kapmış olabileceği şüphesi üzerine, hastanenin Acil Servisi kapatılarak karantinaya alındı.
 
ACİL SERVİS YENİDEN AÇILDI
 
“MERS” virüsü şüphesi taşıyan hasta nedeniyle hizmete kapatılan Eyüp Devlet Hastanesi Acil Servisi yeniden açıldı.
 
ANTALYA'DA MERS PANİĞİ
 
Suudi Arabistan’dan aktarmalı olarak önce İstanbul’a oradan Antalya’ya hareket eden Atlas Jet’e ait yolcu uçağında MERS paniği yolcuları korkuttu.Uçaktaki yolculardan birinin ateş, bulantı ve kusma şikâyeti üzerine uçağın pilotu kuleye anons ederek apronda güvenlik önlemi alınmasını istedi.Yetkililer söz konusu yolcunun tedbir amaçlı olarak karantinaya alınarak hastaneye kaldırılacağı bilgisini verdi.
 
EBOLA YOK AMA TEHLİKESİ VAR
 
MERS virüsünün ilk kez Türkiye'de görülmesi bakanlığı harekete geçirdi. Özellikle hacca giden kişilerin, ateşi yükselmesi ve midesi bulanması halinde acilen hastaneye gitmeleri uyarısı yapıldı. Ebola virüsü ile ilgili henüz bir vaka yaşanmasa da tehlike sürüyor.
 
Prof. Dr. Serhat Ünal, Ebola konusunda ise “Türkiye'de Ebola hiç görülmedi. Ancak endişeye gerek yok denemez. Elbette gerek var" dedi.
 
TÜRKİYE ÖNLEM ALIYOR
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Ebola konusunda alınan tedbirleri açıkladı.
 
"Yolcuları takip ediyoruz, şüpheli olanları alıp tetkik için hastaneye götürüyoruz. Bugüne kadar 6 vaka görüldü, bu 6 hasta da sıtma çıktı.
 
''EBOLA'YA KARŞI ÇALIŞIYORUZ''
 
Bilim kurulumuz Ebola konusunda hangi konulara hazırlıklı olmalıyız konusu üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki günlerde nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgileri sizlere aktarıyor olacağız.
 
GİRİŞ ÇIKIŞLARA PROTOKOL
 
Giriş çıkışların yapıldığı 36 ilimize ateşli ve riskli vakalar, şüpheli vakalar konusunda protokol kuruldu. Tedbirleri ileri düzeyde alıyoruz. Kamuoyunda panik algısının oluşmamasını arzu ediyoruz. İlgili birimlerle sürekli iletişim halindeyiz.
 
Şu anda insanlarımıza Ebola konusunda yapacak bir önerimiz yok.Bulaşıcılık temasla oluyor, bu sebeple hijyene dikkat edilmesini öneriyoruz. Riskli ülkelerde tanıdığı olanlara da daha hassas davranmaları konusunda bilgi verdik."