26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Üçüncü kalbiyle hayata tutundu

Bir hafta içinde önce yapay kalp takılan ardından nakil yapılan ve yeni kalbiyle kazandığı üniversitede hemşirelik eğitimi alan Menekşe yaşadıklarını anlattı.

26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Üçüncü kalbiyle hayata tutundu
Bir hafta içinde önce yapay kalp takılan ardından nakil yapılan ve yeni kalbiyle kazandığı üniversitede hemşirelik eğitimi alan 21 yaşındaki Menekşe, "İlk kalbim beni terk etti, ikincisini tanımadan aldılar, üçüncüsüyle çok mutluyum" dedi
 
Adıyamanlı Menekşe Turanlı, öğrenim gördüğü Anadolu lisesi son sınıfının en başarılı öğrencisiydi. 2010'daki yaz tatilinde, İzmir'den gelen ve kendisi de kalp hastası olan ablası Zeynep Zümrütyaprak, çok çabuk yorulduğunu ve güçlükle nefes aldığını gördüğü kardeşini hastaneye götürdü. Burada Menekşe'ye kalp yetmezliği tanısı konuldu. Doktorlar "Yaşaması için nakil olması gerektiğini" söyleyince, abla, kardeşini, kendisinin de tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'ne götürdü. Burada nakil kararı alınan Menekşe'ye ilaç tedavisine başlandı.
 
UYARILARA ALDIRIŞ ETMEYİNCE...
 
Ancak hastalığını kabullenemediği için verilen ilaçları düzenli kullanmayan Menekşe, 4-5 ay gibi kısa bir sürede 15 kilo birden zayıfladı. Üniversite sınavında da başarısız olan Menekşe, durumu kötüleşince soluğu yine İzmir'de aldı ve kalp nakli için "Acil çağrı" listesine yazıldı. Ama nakil olmadan iyileşeceğine inanan Menekşe, doktorlarının uyarılarına karşın adını listeden sildirip tekrar Adıyaman'a döndü. Çok geçmeden durumu daha da kötüleşince yeniden İzmir'e gelen Menekşe'ye, 29 Mart 2011'de Prof. Dr. Mustafa Özbaran ve ekibi tarafından yapay kalp takıldı. Birçok hasta aylarca hatta yıllarca sıra beklerken şansı yaver giden Menekşe'ye bir hafta sonra Manisa'da kazada ölen 38 yaşındaki bir kadının kalbi nakledildi. Üçüncü kalbiyle sağlığına kavuşan Menekşe, ardından geçen yıl Yalova Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nü kazandı.
 
'BU KALP BENİ, BEN BU KALBİ YAŞATIYORUM'
 
Çok sevdiği hemşirelik mesleğine kavuşacağı günü iple çeken Menekşe, duygularını SABAH'a anlattı: "Gözlerimi açtığımda yapay kalbin sesini duymayınca, o anda yeni bir hayata başladığımı anladım. Benim artık 3 doğum günüm var. Ailem ilk doğduğum 15 Ocak'ı, ben ise naklin yapıldığı ve 3'üncü kalbimin atmaya başladığı 4 Nisan'ı doğum günüm olarak kutluyorum. Mezar taşıma da 3 doğum günü ve bir ölüm günü yazılmasını vasiyet edeceğim. Yaşadıklarımı anlattığım insanlar, 'Çok film izlemişsin, gerçek hayatta bu kadar tesadüf olmaz' diyorlar. Arkadaşlarım ise 'Sende 3 kalp tecrübesi var' diye şaka yapıyorlar. Kalbim Manisa'dan geldi ama Adıyaman'ın etsiz acılı çiğköftesine sevdam bitmedi. Bu kalp beni ben bu kalbi yaşatıyorum. Organlar insanlarla toprak olmasın. Nakilden önce daha hırslı ve inatçıydım. Artık daha pozitif ve olgunum. İstesem de eskiye dönemiyorum. Kalbim buna müsaade etmiyor. Mucizelerle hayatta kaldım. Şimdi stresten uzak hayatın tadını çıkarıyorum ve artık hayata dair planlarımı ertelemiyorum. İlk kalbim beni terk etti, ikincisini tanımadan aldılar, üçüncüsüyle çok mutluyum."
 
SABAH