23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yanlış diyet alerji yapıyor

Sağlık uzmanları vücut yapısına uygun olmayan diyetin, özellikle hassas bünyelerde alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına yol açtığı uyarısında bulundu.

AA6 Mayıs 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Yanlış diyet alerji yapıyor
Edirne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, kişinin vücut yapısına uygun olmayan diyetin, alerjik hastalıklara da neden olduğunu açıkladı. Alerjik hastalıkların genellikle mevsim geçişlerinde yaşandığını hatırlatan Prof. Yorulmaz, Türkiye'de ilkbahardan yaz mevsimine geçişin yüksek sıcaklık farkıyla seyrettiğini belirterek insanların bu mevsim geçişlerinde uyum problemi yaşadığını ifade etti.


REKLAMLARA ALDANMAYIN

Mevsim geçişlerinde öksürük, aksırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve deri kaşıntısının, alerjiye bağlı olarak ortaya çıktığını aktaran Yorulmaz, hassas bünyeli kişilerin bu dönemlerde kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Yaza hazırlık düşüncesiyle genellikle kadınların ve gençlerin kilo verme çabasında olduğunu anlatan Yorulmaz "Vücut yapısına uygun olmayan diyet, özellikle hassas bünyelerde alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Uygun olmayan diyetler alerjinin yanı sıra, çok ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle diyet çok önemlidir. Çok kısa zamanda, çok hızlı kilo vermeyi sağlayacak diyetler asla sağlıklı değildir. Ayrıca, reklamlarda görülen hızlı kilo vermeyi sağlayacak tohum, bitki gibi maddeler de alerjik etki yapabiliyor" diye konuştu.



MEVSİMSEL ALERJİYE ALTIN ÖNERİLER


Alerjik hastalıklardan korunmak için mevsiminde taze sebze ve meyve tüketiminin artırılmasını belirten Prof. Yorulmaz şu önerilerde bulundu:
- Çok soğuk yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmak doğru olur.
- Günde 2.5 litre su almaya özen gösterilmelidir.
- 'Lahana tipi' giyinilmelidir. Yani öğle sıcağında hafif kıyafetleri tercih ederken, hava soğuduğunda giymek için de yanımızda hırka ya da ceket bulundurmak doğru olur.
- Özellikle ilkbahar ve yaz ayları geçiş döneminde, yani alerjik hastalıkların yoğun olarak yaşandığı dönemde çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Tütün ve alkolden kesinlikle kaçınılmalıdır.
- Sıcak ve soğuk havanın birikimi, mikropları da çoğaltacağı için evler sık sık havalandırılmalıdır.
- Klimalar insanların üzerine üfleyecek şekilde ayarlanmamalıdır. Özellikle araç içi klimalar alerjik hastalıklara ve bununla birlikte çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilir.
- Geçiş dönemlerinde gecelerin kısalması gündüzlerin uzaması uyku düzenini etkilememelidir. Uyku saatleri aynı biçimde korunmalıdır.
- İçinde bulunduğumuz dönem, sık terlememize neden olacaktır. Bu nedenle sabah ve akşam olmak üzere iki kez duş almak, bünyenin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
- Sabah erken saatlerde ve akşam serinliğinde yarım saat yürümek vücuda iyi gelecektir.