27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

‘Yaşlı kültürü’ nargile gençleri tehdit ediyor

Küresel bazda yapılan araştırmalara göre, bundan 10 yıl önce Ortadoğu bölgesinde genellikle yaşlı erkeklerin kullandıkları bir tütün ürünü olan nargile artık dünyanın dört bir tarafındaki gençleri vuruyor.

Özlem Yurtcu Karabulut5 Ocak 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
‘Yaşlı kültürü’ nargile gençleri tehdit ediyor

Nargile 10 yıl önce popülaritesi sönmekte olan bir tütün ürünü iken, günümüzde birçok ülkede gençlerin sigaradan daha yüksek oranda kullandıkları bir tütün ürünü haline geldi. Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu artışın ardında 1990’lı yıllarda başlayan aromalandırılmış nargile tütünü imalatının olduğunu söyledi.  

Aroma gençleri cezbediyor

Prof. Dr. Elif Dağlı, aroma katkısının nargile içimini yumuşattığını ve dolayısıyla talebi de artırdığını vurgulayarak “İçimin yumuşamasının yanı sıra tütün kokusunun baskılanması da talebi artıran faktörlerden. Nargilelik tütün endüstriyel bir ürün olarak imal ediliyor. Aromalı nargile tütününün getirdiği en büyük ‘yenilik’ ise çok çeşitte üretilebilir ve kolay yaygınlaşabilir olması, tat çeşitliliği ile gençlere cazip gelmesi, nargile hazırlama sürecini basitleştirmesi” dedi.

Yasak ‘bitkisel’le deliniyor

 Prof. Dr. Dağlı “Ülkemizde, 4207 sayılı yasa gereği, ikram işletmeleri dahil tüm kapalı kamusal alanda tütün ürünlerinin tüketimi yasak olduğu halde, nargile kafelerde sözde bitkisel nargile bahanesiyle bu yasağın yüksek oranda delindiği biliniyor. Yasada 2013’te yapılan değişiklikle sözde bitkisel ürünlerin de tütün ürünü olarak kabul edilmesi ve yapılan düzenlemelerle, ticari nargile sunumunun belgeye tabi kılınması ile kapalı alan yasağına uyum artırılmaya çalışılsa da, bu girişimler yetersiz kalıyor” uyarısında bulundu.

ABD İSTANBUL’DA ZEHİRİ ARAŞTIRDI

ABD Johns Hopkins Üniversitesi’nin İstanbul’da nargile kafelerde bu etkilenimi ölçmek amacıyla Ocak-Mayıs 2013 döneminde yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Sonuçlara göre, nargile kafelerin kapalı alanlarında yüksek partikül, nikotin, polisiklik aromatik hidrokarbonlar, karbonmonoksit ve nikotinden türeyen nitrosamin keton konsantrasyonları bulundu. Bu maddelerin ölçülen değerleri yoğun sigara dumanlı ortam ölçümleri ile benzerlik taşıyor. Araştırma kapsamındaki nargile kafelerin çalışanlarının yüksek oranda içici olduğu tespit edildi.  Çalışanların idrar ve tükürüğünde aşırı dozda tütünün biyolojik etkisi görüldü. Nargile kullanımı genç, eğitimli, sigara içen erkekler arasında yoğunlaşıyor. Tütün ile ilk tanışma vesilesi oluyor.