26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yeşilay rotayı cep telefonu ve internete çevirdi

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, 'Dünya değişti, zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Tütün ve tütün ürünleri, alkol ve uyuşturucu bağımlığının yanı sıra yeme-içme, internet, cep telefonu, televizyon, gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz' dedi.

27 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Yeşilay rotayı cep telefonu ve internete çevirdi
Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin yeni Genel Başkanı Prof.Dr. İhsan Karaman, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, yeni göreve başlamasıyla ilgili, gençler ve toplumun iyiliği için görev yaptığı kuruluşlar dolayısıyla Yeşilay'a yabancı olmadığını belirterek, Yeşilay'da 70. dönem genel kurulunda delegelerin teveccühüyle görevi devraldığını kaydetti.

Prof. Dr. Karaman, Yeşilay'ın yeni Yönetim Kurulu'nda akademisyenlerden Yeşilay projelerinde yer almış önemli isimlerin bulunduğunu, üst düzey bürokratların ve doktorların yer aldığını belirtti.

Karaman, Yeşilay'ın tarihi boyunca çok önemli görevler icra ettiğini ifade ederek, 'Değerli mirası arkamıza alarak, onların bıraktığı yerden yeni bir vizyon ile gençleşerek, dinamikleşerek, ulusal vizyondan uluslararası vizyona doğru bir dönüşüm gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bilimsel ve akademik çalışmalar ve verilere dayalı, çağın gereklerine teorik ve pratik planda uygun bir bağımlılık mücadelesi, küreselleşmenin ortak bir kadere mahkum ettiği tüm insanlık camiasıyla el ele vererek iyiye, güzele, sağlıklıya doğru güçlü adımlar attıran bir çalışma stratejisi planlıyoruz. İkinci yüzyılında Yeşilay'ı tüm dünyaya model kılacak olan uluslararası bir vizyon ve buna uygun bir çalışma planı düşünüyoruz' diye konuştu.

-Sigara kartelleriyle gençler mücadele edecek-

Tanımlı hedef kitlesi ve buna yönelik ön araştırma, ona göre iletişim dili geliştireceklerini kaydeden Yeşilay Genel Başkanı, şöyle devam etti:

'Alkol, sigara ve diğer uyuşturuculara yönelik projelerimiz 'önleme' temelli olacak. Bağımlılıkları belirleyen çevresel, sosyal, psikososyal, kişisel, determinantlar tanımlanacak ve müdahale yöntemleri geliştireceğiz. Hali hazırda bağımlı olanlar için de davranış değişikliğine yönelik kanıta dayalı stratejiler kullanacağız. Yeşilay gençlerdeki motivasyonu ve başkaldırı eğilimini sigara ve alkol kartellerine yönelterek, gençlerle birlikte, gençlerdeki enerji ve aktivizmi kullanarak, gençlerin aklıyla kartellerle mücadele edecek. Bir halk sağlığı problemi olarak alkol alışkanlığı tamamen bilimsel temelde tartışılacak; halk sağlığı menfaatine alkol kontrolü stratejilerinin savunuculuğu yapılacaktır.'

-Yeni hedef; internet ve televizyon-

Uluslararası katılımlı bilimsel konferanslar düzenleyeceklerini belirten Karaman, 'Dünya değişti, zararlı alışkanlık ve bağımlılıklar da çeşitlendi. Tütün ve tütün ürünleri, alkol ve uyuşturucu bağımlığının yanı sıra yeme-içme, internet, cep telefonu, televizyon, gibi başka bağımlılıklara karşı da mücadele edeceğiz. Yeni Yeşilay insanları üretkenlikten, dinamizmden, sağlıklı olmaktan uzaklaştıran her türlü kötü alışkanlığın karşısında olacak' diye konuştu.

-'Alkol, halk sağlığı sorunu'-

'Maalesef Türkiye'de alkol sembolik, alkol kullanmak yaşam tarzıyla, dünya görüşüyle ilişkilendiriliyor' diyen Yeşilay Genel Başkanı Karaman, 'Alkole karşı olanlar 'Bunlar çağdaşlaşmaya, hayat tarzımıza karşı' denerek dışlanmış. Kimlik, kişilik, ideoloji, hayat tarzı, dünya görüşü üzerinden bakmıyoruz. Alkole 'halk sağlığı sorunu' olarak bakıyoruz' ifadelerini kullandı.

Dünyada da alkol politikalarının değiştiğini kaydeden Karaman, 'Avrupa Alkol Politikaları Birliği bunlardan biri. Avrupa'dan elimizde çok veri var. En çok alkol tüketilen coğrafya Avrupa, Avrupa'da her yıl alkole bağlı nedenlerden 115 bin genç ölüyor. 15-16 yaşındaki Avrupalı öğrenciler arasında yapılan bir araştırmaya göre yüzde 43'ü ağır içici. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de 16-24 yaş arasındaki gençlerin önde gelen ölüm nedeni alkol. Avrupa'da alkolün zararlarının tedavisine harcanan para 125 milyar avro, bunları bilip alkole karşı nasıl mücadele etmeyelim?' diye konuştu.

-'Benden öncesini basından takip ettim, sorumlu değilim'-

Karaman, Yeşilay'da eski yönetimin görevden alınmasına ilişkin soru üzerine açıklamasına şöyle devam etti:

'Ben ve görev alan arkadaşlarım 1 Ekim'de yapılan genel kurulla göreve geldik. O günün öncesinde yapılan hiç bir tasarruftan, tabiri caizse kulisten ve daha önceki yönetimin ayrılış sürecinin öncesinden ve sonrasından haberdar da değiliz, sorumlu da değiliz. Ben bu hadiseye şöyle bakıyorum; STK'larda tamamen gönüllü yapılan hizmetlerde zaten hep süreklilik olmaması, bir kan değişimi, bir bayrak yarışı anlayışı hakim olmalıdır. Biz de kendimizi bu göreve adamaya karar verdiğimiz de sadece genel kurul günü gelerek listemizi sunduk ve seçildik. Daha öncesinde ben de basından takip ediyorum, bir takım anlaşmazlıklar tabiri caizse karşılıklı suçlamalar meydana gelmiş. Doğrusu biz yeni dönem olarak, yeni bir sayfa açarak buradan devam etmek istiyoruz. Kendimiz göreve geldikten sonra, eski yönetim kurulunun yöneticilerine vefa borcumuzu ödedik, teşekkür ettik. Her hangi bir kırılma söz konusu olmadı, bizim için geçiş döneminde.'

-'Sepetçiler Kasrı, kişisel menfaat için kullanılamaz'-

Sepetçiler Kasrı'nın Yeşilay'a tahsis edilmesi ve kira gelirleriyle ilgili soruya da Karaman, 'Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de iyilik ve hayır için çalışan bir çok STK'ya gerek kendi enerjisiyle gerekse, tahsisatlar şeklinde ya da hayırseverleri teşvik ederek katkıda bulunduğunu biliyoruz. Bunlardan nasibini alan güzide kurumlarımızdan biri de Yeşilay' şekinde cevap verdi.

Karaman, Sepetçiler Kasrı'nın Osmanlı İmparatorluğu 3. Murat devrinden intikal eden çok önemli bir değer olduğunu belirterek, 'Zaten Sepetçiler Kasrı'nın tahsis amacı da muhtemelen Yeşilay'a bir akar oluşturmaktır. Böyle kıymetli bir yerin gelir getirici kaynak olarak kullanılması elbette söz konusu ama; bu gelir, hiçbir insanın kendi menfaatine değil; doğrudan Yeşilay'ın menfaatine kullanılsın diye tahsis edilmiş. Bunun il denetlemesi, İçişleri Bakanlığı var, yakında geçireceğimiz bir Devlet Denetleme Kurulu denetlemesi var. Kamuoyu, basın var. Hiçbir şekilde böylesine önemli bir yer tahsis amacı dışında kullanılamaz, kişilerin menfaati için asla kullanılamaz ve bence kullanılmamıştır da' diye konuştu.

-Yeni dönemde yeni hedefler-

Dünyada alkol politikalarının değiştiğini kaydeden Karaman, 'Avrupa Alkol Politikaları Birliği bunlardan biri. Avrupa'dan elimizde çok veri var. En çok alkol tüketilen coğrafya Avrupa, Avrupa'da her yıl alkole bağlı nedenlerden 115 bin genç ölüyor. 15-16 yaşındaki Avrupalı öğrenciler arasında yapılan bir araştırmaya göre yüzde 43'ü ağır içici. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de 16-24 yaş arasındaki gençlerin önde gelen ölüm nedeni alkol. Avrupa'da alkolün zararlarının tedavisine harcanan para 125 milyar avro, bunları bilip alkole karşı nasıl mücadele etmeyelim?' diye konuştu.

Avrupa Alkol Politikaları Birliği'ne üye olmak için başvurduklarını belirten Karaman, ön kabulün yapıldığını 2013 Mayıs'ında da oylanarak resmen üye olacaklarını kaydetti.

Karaman, göreve geldiklerinde Yeşilay'ın 4 bin üyesi olduğunu, bu rakamı çok küçük bulduklarını, 23 şube 104 temsilcilikleri olduğunu, hedeflerinin her ilde şube açmak olduğunu, 'Kamu spotu' kampanyalarının da daha sık kullanılacağını belirtti.