24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Zorlu süreci bağışıklığı güçlendirerek atlatın

Sonbahar adım adım yaklaşıyor. İklim değişikliği ise gribal hastalıkları ve depresyonu tetikliyor. Ancak doğru beslenerek hem yazdan kalan kiloları atabilir, hem de yaklaşan sonbahara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

GÜLDEN KILIÇ İSTANBUL28 Ağustos 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Zorlu süreci bağışıklığı güçlendirerek atlatın
MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİYLE BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

Havaların serinlemesiyle metabolizmamız da yavaşlamaya başlıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma riski artıyor. Yine bu dönemde güneşin etkisinin azalması nedeniyle anksiyete, depresyon ve yorgunluk hissi baş gösteriyor. İşte bu zorlu süreci kolay atlatmanın en kestirme yolu metabolizmayı güçlendirmekten geçiyor.

Dengeli beslenin

Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, mevsim değişikliklerine karşı bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi için vücudun hazırlanması gerektiğini söylüyor. Böylece hem gribal hastalıklardan hem de psikolojik değişikliklerden korunabileceğinin altını çiziyor. Tapan, Sonbahara geçişte güneşin etkisini azaltmasıyla yaşanan ısı değişimine bağlı olarak cilt ve metabolizmanın daha yavaş çalışmaya başladığını söylüyor. Bu durumun hastalıklara davetiye çıkardığını vurgulayan Tapan, özellikle bu süreçte doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Tapan, mevsim geçişlerinde proteinlere biraz daha ağırlık verilmesini söyleyerek, “Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi, vücutta oluşan yıkımı, yapıma çevirmesi için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinin en iyi kaynaklarıdır” diyor. 

Omega 3’le depresyonu atın

Mevsim değişikliklerinin depresyonu tetiklediğini kaydeden Tapan, özellikle omega 3’ün bu dönemlerde kurtarıcı rol üstlendiğini söylüyor. Tapan, haftada 3 gün balık tüketiminin günlük omega 3 gereksinimini karşılayacağını söylüyor. B12 vitamini eksikliğinin sinir sisteminde oldukça etkili olduğuna dikkat çeken Tapan, B 12 vitamini içeren besinlerin alınmasının oluşabilecek depresyon ve bunalım halini ortadan kaldırmada yardımcı olduğunu vurguluyor. Antioksidanla sonbaharın dinç karşılanmasını öneren Tapan, toksinlerin de suyla atılmasını, yaz boyunca alınan kiloların sağlıklı ve dengeli beslenmeyle atılacağının altını çiziyor.