25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

100 milyon belge güvende

Tarihe şahitlik eden Osmanlı arşivleri son teknoloji ile donatılmış yeni bir merkeze kavuştu. Başbakan tarafından açılan Milli Arşiv Sitesi’nde 370 bin defter, 100 milyon civarında belge koruma altına alındı.

4 Haziran 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
100 milyon belge güvende

Kağıthane’de hizmete giren Milli Arşiv Sitesi Osmanlı arşivini tek çatı altında topladı

Osmanlı arşivlerini tek çatı altında toplayan Milli Arşiv Sitesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. TOKİ ile Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol sonucu İstanbul Kağıthane’de inşa edilen Milli Arşiv Sitesi 57 bin metrekare alan üzerine inşa edildi. Sultanahmet ve Bağcılar’da bulunan padişah fermanlarından antlaşmalara kadar yaklaşık 370 bin civarında defter, 100 milyon civarında belge Milli Arşiv Sitesi’nde muhafaza edilecek. TOKİ, Siteyi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’na teslim etti.

Milli Arşiv Sitesi; İdari bina, 350 kişilik araştırma salonu, araştırma enstitüsü, kütüphane ve müze, dijital arşivleme ünitesi, restorasyon ünitesi, yayın hizmetleri ve tanıtım hizmetleri ünitesi, tasnif çalışmaları üniteleri ve sosyal hizmetler ünitesinin de aralarında bulunduğu 13 bloktan oluşuyor. Arşiv Sitesi’nde 200 çalışma odası, 120 depo alanı, üç büyük genel amaçlı toplantı salonu, 5 seminer odası ve hemen her birimin toplantı yapabileceği 10 toplantı odası da bulunuyor.

Parmak izli ve kameralı güvenlik

Ayrıca Sitenin vitrinlerinde havalandırma, nemlendirme ve alarm sitemleri kuruldu. Depo girişlerinde kartlı ve parmak izi okuyuculu sitemler ile gerekli güvenlik tedbirleri sağlandı. Milli Arşiv Sitesi yaklaşık 800 hareketli ve hareketsiz kamera ile izlenecek. Sitede 11’i müze alanında olmak üzere toplam 30 adet projeksiyon cihazı ve perdesi bulunuyor. Site içinde yer alacak müzede ziyaretçiler, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan ‘Fatih’in Bosna Fermanı’nı’, ‘Karlofça Antlaşması’nı, ‘Baltalimanı Sözleşmesi’ni’ ve diğer devletlerle yapılan anlaşmaların birer nüshasını görebilecek. Milli Arşiv Sitesi’nin açılmasıyla birlikte, arşiv hizmetlerinin yanı sıra, konferans, panel, sempozyum gibi her türlü ulusal ve uluslararası toplantının düzenlenebileceği ve özellikle arşiv sergileri sebebiyle yerli ve yabancı misafirlerin ziyaret edebilecekleri modern bir kültür merkezi İstanbul’a kazandırılmış oldu.