19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Ahmet Yenilmez: Genco Erkal’ın şikayet hakkı yok!

İki dönemdir tiyatro yardımı alamayan Genco Erkal’ın sürekli pozitif ayrımcılık beklemesine isyan eden tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez: Genco Erkal, Müjdat Gezen ve Rutkay Aziz gibi isimler Türk tiyatrosunun üzerine karabasan gibi çöktü! Erkal’ın ihtiyacı varsa kendi desteğimi vereyim!

Gülcan Tezcan18 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ahmet Yenilmez: Genco Erkal’ın şikayet hakkı yok!

Kültür Bakanlığı’nın özel tiyatrolara verdiği destekle birlikte başlayan tartışmalara Yenilmez Sanat Merkezi’nin genel sanat yönetmeni Ahmet Yenilmez de katıldı. Yöneticisi olduğu dönemde Muammer Karaca Tiyatrosu’nda altı yıl boyunca Genco Erkal’a pozitif ayrımcılık yapıldığını, AK Parti iktidarı döneminde de en yüksek desteği aynı ismin aldığını hatırlatan Yenilmez, tiyatro denilince akla sürekli Genco Erkal, Rutkay Aziz ve Müjdat Gezen’in gelmesine de isyan etti.

-Özel tiyatrolara devlet desteğinde bazı tiyatroların ödenek alamayışına ilişkin tartışmalara nasıl bakıyorsunuz?

Devlete Müslümanı da vergi veriyor, ateisti de, Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes dolaylı veya dolaysız olarak vergiler veriyor. Oluşturulmuş olan bu fonda toplanan vergilerden, çeşitli kesintilerden meydana gelmiş olan havuzdan mevcut tiyatrolara yardım edilmekte. Bizim yanlışın bir tarafında olma mecburiyetimiz yok. O yüzden tiyatro sanatıyla ilgili bu tartışmaları yapanların, özellikle kendini bu sektörde iddia sahibi olarak gören insanların başını iki elinin arasına alıp düşünmesinde fayda var. Genco Erkal’ın yardıma ihtiyacı varsa hemen bana ayrılan yardımın Genco Erkal’a verilmesi için dilekçeyle müracaat edeyim. Türk tiyatrosu denildiğinde Genco Erkal, Müjdat Gezen, Rutkay Aziz’den başka kimse yok mu?

-Sorun, yardımların belli bir çevrenin tekelinden çıkmaya başlaması mı?

Evet, demek ki Genco Erkal’a destek verilseydi mesele yoktu. Genco Erkal’ın şikâyet etme hakkı yok. 12 yıllık AK Parti iktidarı ve daha öncesi yerel yönetimler döneminde en çok kollanan Genco Erkal olmuştur. Sırf benim görev yaptığım dönem itibariyle altı yıl süre ile Muammer Karaca Tiyatrosu’nda Erkal’a pozitif ayrımcılık uygulanmıştır. 1998-2002 yılına kadar. Ali Poyrazoğlu’na bile seans vermeden önce Genco Erkal’ın talebi ne olacak diye ona bakardık. Sayın Cumhurbaşkanı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde oldu bunlar. İnsanlar sana böyle saygı gösterecekler ve sen şu an mevcut durumdan şikâyetçi olacaksın.

-O halde asıl mağdur olanlar hiç konuşulmuyor…

Genco Erkal yıllarca oyunlarını İstiklal Caddesi’ndeki Muammer Karaca’da sahneledi. Aynı caddeden geçip giden ve gününü bir simitle geçiren, konservatuar mezunu, çalışacak yer bulamayan tiyatro öğrencileri var. En çok istihdam sorunu olan alan konservatuar ve güzel sanatlar fakültesi ve oyunculuk bölümüdür. Birçok tiyatroda ve birçok film setinde oyuncular sosyal güvenlik haklarına sahip olmadan çalışmaktadır. Telif hakları, tiyatrolardan kesilen vergilerden gibi Türk tiyatrosunun dağ gibi sorunları olacak sen 50. yılını kutlamakla övünen Genco Erkal olarak yardım alamadığın zaman feveran koparacaksın. Bu durumu milletin vicdanına havale ediyorum.

-Yardımların belli tiyatrolara verilmeyişinin Gezi’yle bir bağlantısı var mı?

Sanmıyorum. Destek alan isimler içerisinde Gezi’de olan arkadaşlar da var. Şu anlayış çok çirkin, bir yerde yardım varsa önce biz almalıyız. Müjdat Gezen okul açar devletin binası tahsis edilir, kimse ses çıkarmaz. Rutkay Aziz işsiz kaldığı zaman hemen dizilerde yer ayrılır, adına projeler hazırlanır, bütçeler ayrılır, istisnai haklar tahsis edilir, kimse sesini çıkarmaz. Buradaki bakış açısı insana saygısızlıktır. Susuyorsak yaşlarına ve geçmişlerine hürmetimizden susuyoruz. Özellikle Genco Erkal, Rutkay Aziz ve Müjdat Gezen Türk tiyatrosunun üstüne çökmüş birer karabasandır.

AYRIMCILIKSA BİZE ALASI YAPILIYORDU

2008 veya 2009 Necip Fazıl Kısakürek’in Para oyunu için Yenilmez Sanat Merkezi 16 bin lira aldı, Nazım Hikmet’in Keremce’si 63 bin lira. İsmail Kahraman döneminde Ulvi Alacakaptan’a yardım verilmezken sen alırken neredeydin Genco Erkal? 2009 yılında M.Akif Ersoy Dönüyor oyununa 28 bin lira verilirken Marks’ın Dönüşü’ne 73 bin lira verilirken neredeydin? Milletimizin bu hadiselerden haberi olmadığı için mağdur ediliyor zannediyorlar. Erkal varlığı yerinde, aileden zengin, hanları, hamamları olan biridir. Büyük prodüksiyonlu oyunlar yerine ısrarla tek kişilik oyunlar oynar. Almış olduğu yardım senelik geçimini karşılayacak miktardadır. Bu tartışmaların bitmesi için tiyatromuzda yeniden bir yapılanmaya gidilmesi lazım. 30 tane konservatuarınız var. Bir tane geleneksel türk tiyatrosu bölümümüz yok. Salon problemi var. Belediye rüsumu, katmadeğeri, ssk primleri gibi ciddi sorunları olan Türk tiyatrosunda bütün bunların konuşulup çözüme ulaştırılması gerekiyor.