19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Biz bu filmleri nerede göstereceğiz?

Altın Portakal jürisi basın toplantısında dert yandı: Türk sineması nicelik ve nitelik açısından her geçen gün çıtayı yükseltiyor. İyi, güzel, ancak bir sorun var! Çekilen filmlerin çoğu gösterime girecek salon dahi bulamıyor.

8 Ekim 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Biz bu filmleri nerede göstereceğiz?

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışma Jürisi dün basının karşısındaydı. Basın toplantısında öne çıkan yorum şu oldu: Türk sinemasında yılda çekilen film sayısı artıyor, ancak sorun, bu filmlerin çoğunun gösterim için salon ve seyirci bulamaması... Jüri Başkanı Türkan Şoray, festivalde ödül kazanan filmlerin 200 sinemada oynaması gerektiğini ancak böyle bir şanslarının olduğunu zannetmediklerini söyledi. Türk sinemasının çok güzel yerlere geldiğini, özgün, bireysel, farklı genç sinemacıların yetiştiğini ifade eden Şoray, festivalin yeni sinemacıların önünü açma adına çok önemli olduğunu vurguladı. Ödül alan filmlerin seyirciye ulaşmasının da çok önemli olduğuna değinen Şoray, şunları söyledi: “Maalesef festivallerde kazanan filmlere bakıyoruz, sinema sanat olduğu kadar ticari bir olay, seyirciye ulaşacak ama gişe de yapacak ki bir sonraki filmle yapımcı, yönetmen devam etsin. Ödül kazanan filmler 200 sinemada oynamalı gerekirse ama böyle bir şansları olduğunu zannetmiyoruz. İnşallah giderek buna da bir çare bulunacak.” 

Festival kapsamında izlediği filmlerde çok ticari bir şey göremediğine dikkati çeken yapımcı jüri üyesi Şükür Avşar da, Türkiye’de 183 salon olduğunu ve filmlerin giderek arttığını kaydetti. Bu doğrultuda sinema fimlerinin seçilerek salonlara girdiğini anlatan Avşar, özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığının destek verdiği filmlerin gişelerde çok iş yapmadığını ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığının çok düşük miktarda destek verdiğini, bu destekle çok iyi film yapmanın mümkün olmayacağını savunan Avşar, şöyle devam etti: “Bakanlık 200 bin lira para veriyor, ‘bununla film yap’ diyor. Sinema gönül işi, maddi bütçesi olması gerekiyor ancak 200 bin lira ile film yapılırsa maalesef olamıyor. Daha çok film desteklenmek yerine daha az film desteklenmeli ama daha fazla destek verilmeli.”

Jüri üyesi yönetmen Reis Çelik de sinema ile sanatın her zaman politikacılarla ters düştüğünü, Türkiye’nin kültür varlığını ayağa kaldıran sanatın, politika dışında bırakılması gerektiğini söyledi.