20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Boğaziçi'nde Nazım Hikmet çatırdaması

'Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi'nin yönetim kurulunda yer alan ve Nazım Hikmet'in Türkiye haklarının da temsilcisi olan Gündüz Vassaf; açılış törenine öğrencilerin alınmamasını sebep göstererek yönetim kurulundaki görevinden istifa etti.

18 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Boğaziçi'nde Nazım Hikmet çatırdaması

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk 15 Aralık Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde açılan 'Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi'nin ilk gününe konuşmacı olarak davet edilmiş fakat yazar Komünist Gençlik ile Fikir Kulüpleri Federasyonu adlı iki öğrenci örgütünün protestoları ve tehditleri sonucu törene katılmama kararı almıştı. Pamuk, Nazım Hikmet ile ilgili konuşmasını video kayıt olarak göndermiş ve protestoların daha da büyümemesi adına yazarın video kaydı gösterilirken öğrenciler salona alınmamıştı.

Komünist Gençlik ile Fikir Kulüpleri Federasyonu; Orhan Pamuk'u protesto etmelerindeki amacı; "Orhan Pamuk yandaş, liberal ve adı Nazım Hikmet ile yan yana gelebilecek biri değil" şeklinde açıklamış ve "yazarı memleketten de kovacaklarını" dile getirmişlerdi. 

Nazım Hikmet ne derdi?

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre: 'Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi'nin yönetim kurulunda yer alan ve Nazım Hikmet'in Türkiye haklarının da temsilcisi olan Gündüz Vassaf; açılış törenine öğrencilerin alınmamasını sebep göstererek Çarşamba günü yönetim kurulundaki görevinden istifa etti. Vassaf, genel kurula sunduğu istifa metninde, “Kurulun, yönetmelikte de belirtildiği gibi demokratik esaslara göre çalışması gerektiğini hatırlatmak zorunluluğunda kaldığımda, Merkez Müdürü tarafından ‘taciz’le itham edildiğim bir yapıda kendim ve sizin de beni ilk seçtiğinizde tanımlamanızla Nâzım Hikmet adına yer almam mümkün değil. Bir üniversitede adını taşıyan bir açılış toplantısına öğrencilerin alınmamasına Nâzım Hikmet ne derdi kimbilir?” ifadelerini kullandı.