26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Bu kez gerçek Miró

Geçen kış İstanbul’da sahte bir Miró sergisi açılmıştı ama bu kez gerçeği Sakıp Sabancı Müzesi’nde başladı. Üstelik, Katalan resminin büyük ustasının kişisel eşyaları da sergileniyor.

Gülcan Tezcan23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Bu kez gerçek Miró
Sabancı Müzesi’ndeki Miro sergisine konferans ve film gösterimleri de eşlik edecek. Londra National Gallery Koleksiyonlar Müdürü Dr. Ashok Roy ve Getty Konservasyon Enstitüsü Bilim Bölümü Direktörü Dr. Tom Learner'in katılımıyla sanat eserlerinin sırları, sanat konservasyonu konuşmaları gerçekleştirilecek. Yine sergi süresince Luis Bunuel, Carlos Saura ve pedro Almodovar gibi İspanyol sinemasının usta isimlerinin filmleri gösterilecek.

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, 20. yüzyılın özgün sanatçılarından Joan Miró'nun eserlerinden oluşan kapsamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Barselona'daki Joan Miró Vakfı, Mayorka’daki aile koleksiyonu Successió Miró ve yine Mayorka’daki Pilar ve Joan Miró Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen sergide sanatçının farklı tekniklerdeki çalışmaları ve sanatçıya ait kişisel eşyalar, dünyada ilk defa Türkiye’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde izleyicilerle buluşuyor.

Sabancı Holding’in sponsor olduğu Joan Miro Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar sergisi Joan Miró’nun torunu Joan Punyet Miró’nun da katıldığı bir basın toplantısıyla tanıtıldı. SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, daha önce de Katalan bölgesinden önemli sanatçıları SSM'de ağırladıklarını hatırlattı. Picasso ile başlayıp Dali ile devam eden İspanya üçlemesinde son halkanın Miro ile tamamlandığını söyleyen Ölçer, bu sergi için üç yıl önce Joan Mirro Vakfı ile görüşmelere başladıklarını, sanatçının çok yönlülüğünü ortaya çıkaran bir seçki yapmaya çalıştıklarını anlattı. Ölçer, sergiyle eş zamanlı olarak bir dizi etkinlik yapılacağını, bu kapsamda ziyaretçilerin Miro'nun iç dünyasını tanımalarını sağlayacak belgesel filmlerin gösterileceğini kaydetti.

Barselona'daki Miro Vakfı Müdürü Rosa Maria Mallet ise müze olarak öncelikli görevlerinin Miro'nun eserlerinin en doğru biçimde sergilenmesini sağlamak olduğunu hatırlattı. Geçen kış İstanbul'daki sahte Miro sergisi açıldığı sırada SSM'deki serginin hazırlıklarının devam ettiğini kaydeden Mallet, vakfın bu anlamda büyük bir  bir ciddiyet içinde çalıştığını söyledi.

Miro'nun sanat hayatı boyunca çok farklı teknikler denediğini, ifade dilinin değiştiğini ancak özünün değişmediğini sözlerine ekleyen Mallet, bu serginin Miro'nun son dönemlerine denk gelen eserlerden oluştuğunun altını çizdi. Mallet, "Miro kendisini bir ressam olarak tanımlamış ve her tekniği denemiş. Her teknikte büyük keşifler yaparak öğretmenlik yapmıştır" diye konuştu.

Miro sergisi bugünden itibaren 1 Şubat 2015’e kadar açık kalacak. 

Disiplinli ve çok yönlü
 
Joan Miro 1893’te İspanya’da doğdu. Bir Katalan… Neredeyse bütün Katalanlar gibi de geleneklerine ve köklerine bağlı... İlk sergisini 25 yaşındayken Barselona’da açtı. Ama bunun pek de “başarılı” bir sergi olduğu söylenemezdi: Hiç resim satamadı. Ardından, döneminin bütün büyük sanatçıları gibi 1.dünya savaşı sonrasında -1920’de kendisini Paris’te buldu. Miro, ilk asıl gelişimini Paris yıllarında yaşadı. Bütün akımlara eşit mesafede duran bir sanatçıydı Miro. Bununla birlikte sürrealizme, dada sanatçılarına yakın olduğu, kübizmi bir ileri evreye taşıdığı söylenir fakat –tüm akımlardan beslenmiş- tam anlamıyla “özerk” bir sanatçıdır. Miro –şaşırtıcı derecede- çok disiplinli ve çalışkandı. Bu durumu, “bir sanat eseri ruhun ateşi ile tasarlanmalı ve klinik bir soğukkanlılıkla hayata geçirilmelidir” cümlesi ile açıklamış...  
 
Miro, özetle: Katı disiplinin içersinde oldukça açık fikirli ve çok yönlü bir sanatçıydı. Birçok akımı, üslubu, yönelimi sanatında barındırıyordu. 1941’de New York’ta açtığı sergi ile ününü Amerika’ya da taşıdı. Ardından Japonya’da doğu kültüründen oldukça etkilend ve resmini sadeleştirdi. 1956’da mimar dostu Louis Sert’in inşa ettiği Mallorca tepelerindeki atolyesine taşındı. Hayatını kaybettiği 1983’e dek de bu atölyede çalıştı.