19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Fişleme değil anlama çabası

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünün hazırladığı etnik kimlik raporu kimilerince ‘fişleme’ olarak nitelense bile bilim insanları raporu ‘anlama çabası’ olarak değerlendirdi.

STAR SANAT18 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Fişleme değil anlama çabası

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü (MSÜGSÜ) tarafından hazırlanan etnik kimlik raporunun Kültür Bakanlığı’na sunulmasından rahatsızlık duyan Cumhuriyet gazetesi raporla ilgili haberi ‘fişleme’ şeklinde yorumladı. Raporu hazırlayan ekipten Doç. Dr. Şükrü Aslan’a yönlendirici sorularla kurguladıkları haberi doğrulatmaya çalışan Cumhuriyet gazetesinde yer alan söyleşide ‘Türkiye’nin böyle çalışmalara ihtiyacı var’ diyen Doç. Aslan, aslında ortada garip bir durum olmadığını şu cümlelerle ifade ediyor:

Vehimden polemik çıkarma

“Verilerle ne yapılacağına dair karar politikacılara aittir. Akademisyenler ‘Türkiye’nin Geçmişiyle Yüzleşelim’ derse bunun pratik bir karşılığı yoktur. Biz politika yapıcılara veri üretmek durumundayız. Türkiye’de kaç etnik kimlik var, nerede yaşarlar, ne kadar nüfusları var, neler isterler, nasıl beklentileri var. Bizim yaptığımız bunu bilimsel bir şekilde ortaya koymak.” Cumhuriyet gazetesinde iki gün üst üste çalışılan haberde “Sanat eleştirmeni, küratör Beral Madra, MSÜGSÜ Sosyoloji Bölümü tarafından hazırlanan ve Kültür Bakanı Ömer Çelik’e sunulan ‘Türkiye’nin Etnik Kimlik Raporu’nun tartışmaya açılmasını istedi.” deniliyor.

Uluslararası Sanat Eleştirmenler Derneği Türkiye şubesi mail grubunda Beral Madra, raporun kültüre ve insan haklarına son derece aykırı olduğunu iddia ederek konuyu tartışmaya açmıştı. MSÜGSÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Ali Akay ise aynı mail grubunda Madra’ya raporun kültüre ve insan haklarına neden aykırı olduğunu anlayamadığını söylerken “Eğer kimlikler analizi yapılıyor diyeyse zaten son 25 senedir Türkiye’de sanat alanında da siyaset alanında da dil alanında da kimlikten geçilmiyor” hatırlatmasında bulundu. Kültür Bakanı Ömer Çelik ise önceki gün Ankara’da yapılan 2013 yılı Kültür ve Sanat Büyük ödülleri töreninde konuya açıklık getirerek, “Özel olarak etnik bir harita ortaya çıkarılması gibi resmi bir talebimiz olmamıştır. Üniversitenin yapmış olduğu araştırmaları izlerken, bu tip çalışmalardan bahsedildiğinde, bizim bunlardan faydalanabileceğimizi kendilerine ifade ettim” şeklinde konuştu. Bakan Çelik, “Türkiye’de geçmişte tek kimlikli ve tek renkli bir kültür politikası vardı. Bizim görevimiz ise Kültür Bakanlığı olarak Türkiye’de ister etnik nitelikli, ister siyasi, kültürel, dinsel, mezhepsel, biz bütün bu kimlikleri korumak, bunların gelişmesine yardımcı olmak mükellefiyetindeyiz” diyerek tartışmaya son noktayı koydu.