19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Nuri Bilge Ceylan'dan fotoğraf sergisi

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 2003'ten bu yana çektiği 49 fotoğraftan oluşan 'Panoramik Bakış' adlı sergisi dün başkentte bulunan CerModern'de açıldı.

27 Aralık 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Nuri Bilge Ceylan'dan fotoğraf sergisi

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 2003'ten bu yana çektiği 49 fotoğraftan oluşan "Panoramik Bakış" adlı sergisini başkentte açtı.

CerModern'deki serginin açılış kokteyline Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Cem Erkul ile çok sayıda davetli katıldı.

Yaklaşık 35 yıl önce başladığı fotoğrafçılığa, filmlerinin yoğunluğu nedeniyle bir süre ara veren Ceylan'ın, "Uzak" filmi sonrası gittiği Kapadokya'da çektiği bir kare ile başlayan fotoğrafa dönüş serüveni, yurtdışında ve İstanbul'da açtığı sergilerin ardından "Panoramik Bakış" sergisiyle devam ediyor.

CerModern ana galeride bulunan sergi 26 Mart 2015 tarihine kadar açık kalacak.

Kuratör Heinz Peter Schwerfel'in sergi hakkındaki görüşleri

Tıpkı o hassas ve görkemli yavaşlıktaki filmlerinde olduğu gibi, Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğrafları da çevrelerinin bağlamında fakat sırlarını asla belli etmeyen bireyler, gruplar ve manzaraların portrelerini çizen meraklı bir gözün bakışlarıdır.

Ceylan, şehirlerin ya da insanların, medeniyetin ya da doğanın ruhlarına müdahale etmeden; psikolojik, toplumsal ve tarihi muğlaklıkları tahlil etmeye çalışmadan, hassas, saygılı ve her zaman mesafeli bir gözlemci olarak kalıyor. “Panoramik Bakış” sergisi 2003’ten bu yana üretilen 50 fotoğraftan oluşuyor; fakat yıllar, tarihler ve zaman hiç de o kadar önemli değil.

Bu fotoğraflar, ne dondurulmuş birtakım anlar, ne gerçekçi belgeler, ne geçmişin tanımları ne de günümüzün mevcudiyetine dair değiller; zamansızlar. Fakat mekanlılar. Bizi çevreleyip içine çeken panoramik boyutun yarattığı mekan. Biz, insanlar, yüzleştiğimiz sanatın bir parçası oluveriyoruz. Ve bu evren bizim dünyamız oluveriyor.