19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şehir Tiyatroları‘meydan’a çıkıyor

Şehir Tiyatroları’nda yeni sezon için hummalı bir çalışma sürüyor. Kerbela, Cibali Karakolu, Terzi, Sırça Kümes, Lillian ve Oniki Öfkeli Adam şimdiden merakla beklenen oyunlar. Gişeler açılır açılmaz oluşan kuyruklar, seyircinin de kulaktan kulağa ‘iyi’ oyunlardan çoktan haberdar olduğunu gösteriyor. İki ay gibi kısa bir süre önce Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni olan Erhan Yazıcıoğlu, 100. yılla ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini söylüyor.

Gülcan Tezcan2 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Şehir Tiyatroları‘meydan’a çıkıyor

 Perdelerini 8 Ekim’de açacak olan Şehir Tiyatroları, 17 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacak özel bir geceyle de 100. yaşını kutlayacak. Yeni Türkiye’ye Yeni Tiyatro diyerek yola çıktıklarının altını çizen Yazıcıoğlu ile perdelerin açılmasına günler kala Darülbedayi’nin yeni dönemini konuştuk.

-Yeni sezon için hazırlıklar ne aşamada?

Şu anda bütün sahnelerimizde prova var. Üç sahnede birden Kerbela çalışıyor. Dans ayrı, diyaloglar ayrı, kılıç, dövüş sahneleri ayrı. Fatih’te Terzi oyunu provada, Kağıthane’de Komşum Hitler diye yerli bir oyun var genç bir arkadaşın yazdığı. Kadıköy’de Cibali Karakolu, Üsküdar’da Arif Akkaya’nın yönettiği 12 Öfkeli Adam var. Üsküdar’ da hem İstanbul Efendisi hatırlama provası, hem de Sırça Kümes’in provası var. Tennese Williams’ın asıl adı Sırça Hayvan Koleksiyonu olan oyunu, yıllardır oynanmamış. Sinematografik bir gösteri olarak sahnelenecek.

- Cibali Karakolu için şimdiden kuyruklar oluşmuş...

Şu anda en büyük ilgi ona. Kerbela’ya da çok büyük ilgi var. Kadir başkan hadi dediği zaman önce Cibali Karakolu ve Zihni aklıma geldi. Yönetmen olarak da Nedret Denizhan’ı verdim. Zihni’ye “ 28 yıl Lüküs Hayat oynadın. Bir 20 yıl da Cibali’ye var mısın” dedim. Bir durdu, “Ya abartmıyor musun” dedi. Beş yıl bunu oynasın, beş yıl başka bir şey oynasın. Ama oynasın. Tiyatrocuya bu anlamda yaş tahdidi koymanın anlamı yok. Yeni yönetmelik yapacağız. Ben orada yaş sınırını 70’e alalım diye önereceğim. Çünkü emekli ediyoruz, sonra ‘aman hocam gel şunu oyna’ diyoruz ve çeşitli bürokratik işlerle uğraşıyoruz. Halbuki aktör sahnede ne kadar kalırsa ömrü o kadar uzuyor. Toron bey 80 küsur yaşında ve hâlâ dimdik. Bir yabancı yönetmen geliyor ve Toron beyi istiyor.

- Bu sezon yabancı yönetmenler de oyun sahneleyecek galiba...

Dünyadan ünlü yönetmenleri davet ediyoruz. Makedon yönetmen Aleksandar Popovski ve Alman yönetmen Roberto Cuilli İstanbul seyircisi için oyunlar sahneleyecek. Bu anlamda da belediye destek veriyor. Gençleri de asistan olarak verdik. Biz buradan üç beş genci eğitime yurtdışına göndermeye kalksak, onların verdiği eğitim kadar etkili olmayacak.

- Yeni sezonda yeni yerli oyunlar olacak mı?

Eski yönetimin açtığı genç tiyatro yazarları yarışması var. Ona sahip çıkıyoruz, sürdürüyoruz. Oradan gelen iki, üç oyunu zaten repertuarımıza aldık. Onlardan bir tanesi Komşum Hitler. Bedia Hanım’la ilgili bir eser yazılıyor. Afife Jale ve Bedia diye bir oyun.Onu da konuk yönetmen olarak Laçin Ceylan yönetecek. 

Seyirlik oyunlar yolda...

- Yeni oyunlarla birlikte gelenekle olan bağ da devam edecek mi?

Eskiyi inkâr etmiyorum ama eskiye de çok bağlı kalmıyorum. Fatih Reşat Nuri’yi meydan sahnesi haline getiriyoruz. Bunlar hep geleneğe bağlılığımızın izleri. O meydan sahnesinde seyirlik bir oyun olacak. Prof. Nurhan Karadağ geliyor seyirlik bir oyun yapıyor. Köy kökenli insanlarımız da gelecek orada keyif alacak Shakespeare’i merak eden de gelecek. Olağanüstü bir dekorda muhteşem oyunlar seyredecek. Kerem Yılmazer sahnesini okul haline getiriyoruz. Atölye çalışması yapacağız orada. İçeriden ve dışarıdan isteyen herkes bedava eğitim alacak.

- 100. yılda ŞT’yi neler bekliyor?

Durağanlıktan çıkıp genişlemeye, büyümeye gidiyoruz. Kapatılma korkusu yaşamıyoruz. Aksine büyük destek görüyoruz. Bu desteği Cumhurbaşkanımızdan da görüyoruz. İstanbul’a beş tane açıkhava tiyatrosu müjdesi var. Cumhurbaşkanımızı davet etmeye gideceğiz. Belki sürpriz yapar O gelir buraya. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 17 Kasım’da yüksek bir protokol eşliğinde, Türkiye’nin önde gelen insanları ve sanatçılarıyla 100. yıl için çok özel bir gece yapacağız. Türkiye’nin ünlü şarkıcıları da birer müzikal şarkısı seslendirecek. Yıldız Kenter, Cihan Ünal gibi çok ünlü oyuncular kısa kısa tiradlar atacak. 

KAPATILMA KORKUSU YAŞAMIYORUZ

17 Kasım’da Darülbedayi’nin 100. yaşını kutlamaya hazırlanan Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, bir basın toplantısıyla yeni repertuarı tanıttı. Yazıcıoğlu, kapatılma korkusu yaşamak bir yana Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’a beş tane Açıkhava tiyatrosu yaptırma müjdesi verdiğini, Bostancı Hali’nin de iki sahneye dönüştürüleceğini kaydetti.