5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Türk dünyasının münevverleri anılıyor

Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzanan büyük Türk coğrafyasından yetişen, tarih, kültür, sanat, edebiyat ve tasavvuf alanında büyük eserler vermiş ve insan yetiştirmiş olan, yalnızca Türk coğrafyasına değil tüm dünyaya ışık tutan büyük Türk aydınları 12 Aralık’ta düzenlenecek “Uluslararası Türk Dünyasını Aydınlatanlar Sempozyumu”nda anılacak.

10 Aralık 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türk dünyasının münevverleri anılıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün himayesinde, Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı’nın organizasyonuyla Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek sempozyuma, konuşmacı olarak, yurtiçinden ve Türk Cumhuriyetleri'nden fikir adamı, akademisyen, yazar, şair ve sanatçılar iştirak edecek
Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızıstan, Kırım, Rusya, Özbekistan, Tataristan ve Türkiye'den 21 katılımcı ile 12 Aralık Çarşamba günü düzenlenecek program, saat 09.30’da başlayacak ve üç oturum halinde bir gün sürecek.
Sempozyumla; Türk tarihinin ışık insanları, “Mehmet Akif Ersoy, Ahmet Yesevi, Ali Şir Nevai, Seken Seyfullin, Cengiz Aytmatov, Zeki Velidi Togan, Sadri Maksudi Arsal, Abdulhamit Çolpan, Abdurrahim Fıtrat, Abdürreşit İbrahim, Kaşgarlı Mahmut, Nasrettin Hoca, Cengiz Dağcı, Fuzuli, İsmail Bey Gaspıralı” ve bu değerde diğer münevverlerin hayatları ve eserleri gündeme getirilerek, yeni nesillere anlatılması hedefleniyor. Türk Tarihindeki adalet, şefkat, sevgi ve sulh kültürüne vurgu yapılarak yarınki Türk Dünyasının ruh mimarları olacak nesillere yeni bir medeniyet tasavvuru çizilmesi amaçlanıyor.

Avrupa Birliği mi? Türk Birliği mi?

Sempozyumda ayrıca, Türkçe konuşan ülkelerinin aydınlarının, sanatçılarının, şairlerinin, edebiyatçılarının ve sivil toplum kuruluşlarının iletişimi ve dayanışması "Avrupa Birliği mi, Türk Birliği mi?" değerlendirmesine yeni bir boyut getirilmeye çalışılacak. Kültürün; "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ve "Dilde, fikirde iş’de birlik" düsturdan yola çıkarak, geliştiren, icad eden, üreten bir köprü olduğuna, özellikle Türk Dünyası kamuoyunun dikkati çekilecek.

Sempozyuma Türk dünyasından geniş katılım

Uluslararası Türk Dünyasını Aydınlatanlar Sempozyumu'na Azerbaycan'dan Dr. Fazil Gazenferoğlu, Kazakistan'dan Mesleki Kariyer ve Yabancı Diller üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, Almatı Ahmet Baytursunoğlu Üniversitesi Müdürü Doçent. Dr. Raıkhan İmakhanbet Şahıbekkızı; Kırım Tatar Üniversitesi'nden Doçent. Dr. Enise Abıbulla ve Doçent. Dr. Nariman Seyit Yahya; Kırğızistan'dan Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Döölötbek Saparaliyev; Rusya Federasyonu Moskova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elfina Sıbgatullina, Tataristan Kazan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ferid Yusufov, Özbekistan'dan Taşkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Babahan Muhammed Şerif katılacak.

Türkiye'den ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı, yazar Abdurrahman Şen, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Türk Dünyası Mimarlık ve Şehircilik Birliği Başkanı İlyas Demirci, Türkocağı İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram, Yazar Nevzat Kösoğlu, Yazar Mehmet Çetin, Yazar Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, TRT Prodüktörleri Aslan Küçükyıldız ve Mustafa Karakaya tebliğleriyle katkı verecekler.