25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Uzak ülkeye yakın plan

İstanbul-Gyongju 2013 Dünya Kültür EXPO kapsamında bugünden itibaren Türk-Kore Film haftası düzenleniyor. Her iki ülkeden seçkin filmler ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak.

İhsan Kabil/İstanbul13 Eylül 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Uzak ülkeye yakın plan

Türkiye-Kore sinema buluşması bugün başlıyor

İstanbul-Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013 programları kapsamında, 12-19 Eylül 2013 tarihlerinde düzenlenen ‘Türkiye-Kore Film Haftası’nda her iki ülkenin sinemalarından seçme filmler seyircinin karşısına çıkıyor. Beyoğlu Majestik ve MSGSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-Tv Merkezi’nde yer alan gösterimlerde, iki ülkenin son dönem yapımlarından örnekler, animasyon ve 3-boyutlu dahil değişik tür ve formatlarda beyazperdeye yansıyacak. Tarihi filmlerden güncel dramlara, komediden polisiyeye, korkuya sinemanın büyülü dünyası insanları kendine çekecek. Dünya sineması genelinde kendilerine özgü bir sinema dili ortaya koyma çabasında olan iki uzak ama bazı kültürel unsurlar bakımından yakın olan coğrafya, bir hafta boyunca sanatın evrensel vasfı mucibince bir köprüde buluşacaklar.

Kore sinemasından seçki

Kore sineması örneklerine baktığımızda, açılış filmi olan Yong-Joo Lee’nin Mimarlık 101’i, yıllar sonra üniversite yıllarındaki sevdiğiyle karşılaşan bir adamın dünyasını geriye dönüşlerle işler. Chang-Min Choo’nun Maskara’sı, Kore tarihinden bir kordelada suikasta uğrayan bir kralın tedbir olarak kendine çok benzeyen birinin kendi yerine geçmesini hikaye eder. Dong-Hoon Choi’nin Hırsızlar’ı, bir hırsızlık çetesinin çok değerli bir elması çalma operasyonunu perdeye getirir. Jung-lae Cho’nun Duresori: Doğu’nun Sesi, geleneksel Kore müziğiyle klasik Batı müziği motifleri yordamında bir müzik çalışmasını konu eder. Kwon-taek Im’in Hanji, Kuyudan Yükselen Ayışığı, düşük rütbeli bir memurun çalıştığı Hanji projesinde başına gelenleri anlatır. Kye-soo Jeon’un Aşk Kurgusu, film dağıtımcısı bir kadına aşık olan genç bir yazarın kadının geçmişini araştırmasını aktarır. Seong-yun Oh’un çizgi filmi Bahçeden Kaçan Tavuk, Leafie’de, kümesinden kaçan bir tavuğun dış dünyada başına gelen maceralar görselleştirilir. Joon-ho Bong’un Yaratık’ında, insanların hayatını altüst edecek bir varlığa karşı verilen mücadele dile getirilir.

Türkiye’den de filmler var

Wook Ko’nun çizgi çalışması Toprak Savaşçı Cha-Cha’sı, dini motiflerle iyilikle kötülüğün ebedi mücadelesini işler. Aynı yönetmenin diğer bir çizgi çalışması Beyaz Atın Efsanesi, masalsı bir havada ilahi bir atın etrafında bir aşk hikayesini dile getirir. Haftada ayrıca bir konferans verecek olan Kim Ki-duk da Acı, Zaman, Fedakar Kız ve Boş Ev’le temsil buluyor. Türkiye’den yer alan filmler, Mommo Kızkardeşim, Ateşin Düştüğü Yer, Yumurta, Uzak İhtimal, 120, Gölgeler ve Suretler, Pandora’nın Kutusu, Hayatın Tuzu, Lal Gece ve Bir Zamanlar Anadolu’da şeklinde sıralanıyor.

KİM Kİ DUK’TAN SİNEMA DERSLERİ

Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi (Beşiktaş-Balmumcu)  bugün dünyaca ünlü Koreli yönetmen Kim Ki-Duk’u ağırlayacak. Duk, sinema üzerine bir konferans verecek. Konferansın başlama saati 16:00.