26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

William Shakespeare’in bir ilk folyosu daha bulundu

İngilizce’nin en büyük yazarı ve dünyanın en seçkin oyun yazarı kabul edilen William Shakespeare’in, 1623 tarihli bir “ilk folyo”su bulundu. Fransa’nın Calais kenti yakınlarındaki Saint-Omer Kütüphanesi’nin arşivinde ortaya çıkan esere yaklaşık 4 milyon Sterlin (14 milyon Türk Lirası) paha biçiliyor.

Independent26 Kasım 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
William Shakespeare’in bir ilk folyosu daha bulundu

Yaşamı boyunca oyunlarının bir araya getirildiği bir eser olmayan Shakespeare’in ölümünün ardından, arkadaşları John Heminge ve Henry Condell, sanatçının 36 oyununu bir araya getirip bastı. İlk olarak yazarın ölümünün üzerinden 7 yıl geçtikten sonra yapılan bu baskıya “ilk folyo” deniyor. Heminge ve Condell tarafından 1623 yılında 800 kopya olarak basılan bu “ilk folyo”lar oldukça değerli. Dünya üzerinde Shakespeare’in ilk folyolarından bilinen 233 kopya var.

Kütüphane yetkilileri bulunan folyonun taranıp kütüphanenin web sitesinde yayınlanabileceğini veya akademik çalışmalar için üniversitelere ödünç verilebileceğini belirtiyor. New York Times’a konuşan Amerikalı Shakespeare uzmanı Eric Rasmussen, “Bu mükemmel, ilk folyolar çok sık ortaya çıkmıyor ve bu kopya muhteşem.” dedi.

İlk folyolardan biri 2001 yılında New York’taki bir müzayedede 3,7 milyon Sterline alıcı bulmuş, 2006’da bir diğeriyse 6,8 milyon Dolara satılmıştı.