23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Trabzon film yapımcılarının gözdesi oldu

Trabzon'da çekilen ve büyük beğeni toplayan 'Sümela'nın Şifresi Temel' ve 'Moskova'nın Şifresi Temel' filmlerinin yönetmeni Adem Kılıç, doğal güzelliklerinden etkilendiği kentte bu kez dizi çekmeyi planlıyor.

27 Mart 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Trabzon film yapımcılarının gözdesi oldu
Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Sümela'nın Şifresi Temel' ve devam filmi olan 'Moskova'nın Şifresi Temel'in beğeni toplandığını söyledi.

Öncelikli amacının film, bunun yanında Karadeniz belgeseli çekmek olduğunu belirten Kılıç, 'Sümela'nın Şifresi Temel'in ilgi göreceğini biliyordum. Gittiğim yurt dışı film festivallerinde yabancıların filme çok büyük ilgisi oldu. Filmin her karesini merak ettiler, sorguladılar. Bu film insanlarda beklenti, merak yarattı' dedi.

Film yapımcılarının artık Karadeniz'i gezmeye başladığını ifade eden Kılıç, 'Trabzon'un 4 bin yıllık tarihi geçmişi, dolayısıyla burada çok önemli tarihi miras var. Hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleri bakımından bu bölge eşsiz. Buraları doğal bir plato olarak düşünüyorum ve her röportajımda bunu anlatıyorum' diye konuştu.

Doğu Karadeniz ve Trabzon'da film çekilmesinde öncü olduğundan dolayı mutluluk duyduğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

'Burada dizi çekilmesi, insanların hayran oldukları kişilerle yan yana yürümeleri, fotoğraf çektirmeleri çok güzel. Bu kültürlerin yaygınlaşmasını sağlıyor. İnsanlar sosyalleşiyor. Daha önce sadece İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya gibi yerlerde film çekiliyordu. Artık büyük şehirler bu prodüksiyonları kaldıramıyor. Bir yerden bir yere hareket etmeniz çok zor. Günde iki üç sekans yapmanız mümkün değil ama Trabzon'da 5-10 sekans yapma ihtimaliniz var. Trabzon hem trafik hem de hızlı hareket bakımından çok elverişli.'

-'Karadeniz'i tercih etmeye devam edeceğim'-

Kılıç, yapacağı işler için artık İstanbul'u tercih etmediğini dile getirerek, şunları söyledi:

'Trabzon'a geliş gidişler, konaklamalar maliyet bakımından hayli yük getiriyor ama insanlar artık buralarda yapılan işlerin kıymetini anlamaya başladı. Özellikle genç iş adamlarının insanları buraya çekmek gibi bir gayretin içine girdiklerini görüyorum. O yüzden maliyet gerçekten zorlasa da ben yapacağım işler için Karadeniz'i tercih etmeye devam edeceğim.'

Karadeniz'e yönelik yeni projeleri olduğunu dile getiren Kılıç, 'Hazırladığım bir dizi projesi var. Senaryosu daha bitmedi ama hikayesi çok güzel. Projeyi Kadir İnanır'a okutturacağız. İyi bir kadro ile televizyon projesi yapmayı planlıyorum. İki de film projem var. Temel filminin üçüncüsünü çekeceğim. Bunun dışında başka bir film projem daha var. Şu anda senaryosu yazılıyor, eylülde çekmeyi planlıyorum' dedi.

-'Bu bölgelerde ne hikaye biter ne de mekan biter'-

Dizilerin artık büyük şehirlerin dışına taşınması gerektiğini savunan Kılıç, 'Bence prodüktörlerin en önemli görevlerinden biri budur. Hem insanların sosyalleşmesi hem de küçük şehirlerin ekonomisine katkı bakımından Trabzon, Rize, Samsun gibi yerleri seçip, oralarda çekim yapmalarını öneriyorum' dedi.

Adem Kılıç, Türkiye'de her insanın çok sayıda hikayesi olduğunu ifade ederek, 'Hikaye bitmez, doğanın bitmesi zaten mümkün değil. Sadece Trabzon'un tarihi lokasyonunu kullansanız burada yüzlerce dizi çekerseniz. Her insanın yüzlerce hikayesi olduğuna göre, milyonlarca insan yaşadığına göre, bu bölgelerde ne hikaye biter ne de mekan biter' diye konuştu.