23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Fazıl Say’la yaşanan ayrılık ‘boru’dan değil ‘kavga’dan

Fazıl Say’la yollarını ayıran Borusan, bu ayrılık TANAP’ın boru ihalesi ile ilişkilendirilince 3 aylık sessizliğini bozdu. Borusan CEO’su Agah Uğur “Fazıl Say ile Şef Gürer Aykal’ın arası düzelecek gibi değildi. Biz de festivali iptal ettik” dedi.

Yaşar Kızılbağ19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Fazıl Say’la yaşanan ayrılık ‘boru’dan değil ‘kavga’dan

BORUSAN Sanat’ın iki yılda bir aralık aylarında düzenlediği Borusan İstanbul Flarmoni Orkestrası-BİFO&Fazıl Say Festivali, Fazıl Say ile BİFO Onursal Şefi Gürer Aykal’ın artık birlikte çalışmama kararı almaları dolayısıyla programdan kaldırılmıştı.

Aradan üç aya yakın bir süre geçti. Bu sürede Borusan konuyla ilgili bilgilendirme dışında herhangi bir açıklama yapmadı. Fakat TANAP ihalesinin bir bölümünün Borusan tarafından alınmasının ardından bazı haber siteleri ve sosyal medyada Fazıl Say’la yolların ayrılması söz konusu ihaleyle ilişkilendirilmeye başlandı. Bazı siteler “Fazıl Say’dan vazgeçen Borusan’a büyük ihale” başlıkları kullandı.

Borusan sessizliğini bozdu

Houston’da Borusan’ın yeni yatırımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda Borusan Holding CEO’su Agah Uğur’la sohbet ederken bu konu da açıldı. Bu konuda çok dertli olduğu her halinden belli olan Agah Uğur söze “Çok Kızgınım. 3 aydır sabrettik” sözleriyle başladı. Fazıl Say’ın kendileri için çok önemli olduğunu belirten Uğur, herşeyin Antalya’daki festivalle başladığını belirtti. Uğur “Fazıl Say, araları bozulduğu için bir gün gelip festival kapsamında Gürer Aykal’la çalışmak istemediğini söyledi. ‘Benim konserlerimi o yönetmesin’ dedi. Böyle bir şey dünyanın hiç bir yerinde olamaz. Biz bu yola çıkarken Gürer Bey’le çıktık. Baktık araları düzelecek gibi değil, biz de festivali iptal etmeye karar verdik. Çünkü prensiplerimizden vazgeçemezdik” dedi. Festivalin iptalinin ardından bir takım açıklamalar okuduklarını söyleyen Uğur “Yok ‘Fazıl Say kovuldu, TANAP ihalesi alındı’ diye. Bir kurumu rencide edici şeyler söylendi. Bunlar söylenmese konuşmayacaktık. Borusan bugüne kadar dünyada 1.5 milyon tonluk ihale kazanmış. TANAP projesinin yüzde 10’u için böyle bir şey yapar mıyız?” diye konuştu. Peki Borusan yeniden Say’la çalışır mı? Uğur bu konudaki soru üzerine de “Fazıl Say bizim için çok önemli. Kurum prensiplerine uyarsa tabii ki onunla yeniden çalışmak isteriz” dedi.

Orkestranın yıllık maliyeti 7 milyon $

Toplantıda Borusan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık tartışmalar konusunda sessiz kalmayı tercih etti. Ahmet Kocabıyık yaşananları “Sanatçı kaprisi olarak görmek lazım. Hiçbir zaman bu işe niye bulaştık demeyiz” şeklinde, tek cümleyle özetledi. “Müzik yapacaksak yapalım” diyen Agah Uğur ise bir soru üzerine Borusan Orkesrası’nın yıllık maliyetinin 7 milyon doları bulduğunu belirtiyor. “Boruları bedavaya getirsek Teksas’ta bir sondaj kuyusu açabilirdik”diyen Agah Uğur’un verdiği bilgiye göre ABD’de ortalama bir kaya gazı sondajının maliyeti 14 milyon doları buluyor.