19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

FED faiz kararını açıkladı! Toplantıdan sürpriz çıktı

Piyasaların merakla beklediği kritik açıklama geldi. Fed üyeleri 8'e karşı 2 oyla faizleri 'uzun süre' daha sıfıra yakın tutma planına sadık kalma kararı aldı.

17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
FED faiz kararını açıkladı! Toplantıdan sürpriz çıktı

Piyasaların merakla beklediği Fed Açık Piyasa Komitesi toplantısı bugün sona erdi. Kritik karar geldi. Beklendiği gibi faizde bir artış kararı çıkmadı.

Fed üyeleri 8'e karşı 2 oyla faizleri 'uzun süre' daha sıfıra yakın seviyede tutma planına sadık kalma kararı aldı.

İKİ KELİME DEĞİŞMEDİ, "UZUN SÜRE" FAİZ YOK

Piyasalar bugünkü kararda özellikle "uzun süre" kelimesinin tekrarlanıp tekrarlanmayacağını yakından takip ediyordu. Fed'in bu ayki toplantısında da yine bu iki kelime kullanıldı. Fed'in faizleri uzun süre daha sıfıra yakın seviyede tutması ABD ekonomisine varlık alımlarının sona ermesinin ardından bu şekilde destek vermesi anlamına geliyor.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher ve Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser'ın faiz artışı yönünde oy verdiği açıklandı.

Fisher, faizlerin planlanandan daha erken artırılması gerektiğine işaret ederken, Plosser'ın Fed'in faizi "uzun süre daha sıfıra yakın seviyede tutma" planına karşı çıktığı ifade edildi.

FAİZ TAHMİNİ YÜKSELDİ

Ancak Fed, 2015 sonu politika faizi tahminini yüzde 1,12'den 1,375'e çıkardı.

VARLIK ALIMI GELECEK AY SONA ERECEK

ABD Merkez Bankası, varlık alımlarını 10 milyar dolar azaltarak 15 milyar dolara indirdi. Bu şekide Fed'in 2009 krizinden sonra ABD ekonomisini canlandırmak adına başlattığı ve piyasalara likidite desteği sağlayan varlık alım programı gelecek ay tamamen sona ermiş olacak.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Yetkililer ABD'deki işsizlik oranıyla ilgili tahminlerini de paylaştı. Ülkede işsizliğin 2015'te yüzde 5'in altına inebileceği tahminlerini paylaştı.

Fed'in açıklama metninde öne çıkan başlıklar şöyle:

-Ekonomi ılımlı iyileşme göstermeye devam ediyor

-İstihdam piyasasında şartlar biraz iyileşse de işsizlik oranında değişim sınırlı oldu ve rakamlar daha büyük iyileşmenin gerektiğine işaret ediyor.

-Hanehalkı harcamalarında ılımlı bir artış görülüyor

-Enflasyon Fed'in Açık Piyasa Komitesi'nin hedeflerinden hala çok uzak seviyede, uzun vadede enflasyon beklentilerinde bir değişiklik yok.