24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

New York'ta Ebola korkusu

New York'ta bir kişiye Ebola teşhisi konmasının ardından yetkililer harekete geçti.

SELÇUK ACAR - STAR / ABD25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
New York'ta Ebola korkusu
ABD'nin en büyük şehri New York'ta bir kişiye Ebola teşhisi konmasının ardından şehir yönetimi, korkunun büyük bir kabusa dönmemesi için özel tedbirler alarak, halkı rahatlacak açıklamalarda bulundu.
 
Batı Afrika'dan dönen 33 yaşındaki doktor Craig Allen Spencer'de Ebola teşhisiyle, New York'ta ilk Ebola vakasının görülmesi nedeniyle, New York Mental Hijyen ve Sağlık Bürosu tarafından yapılan açıklamada, Manhattan'daki Bellevue Hastanesi'nde tedavi altına alınan doktor Spencer'in kaldığı apartman dairesinin özel temizlik ekibince zararlı maddelerden arındırıldığı bildirildi. Açıklamada ayrıca hastada hiçbir kusma ve isal olmadığı için kaldığı evde vücut sıvılarının olmadığına inanıldığı bildirildi. 
 
New York kenti sağlık yetkilileri ayrıca, Ebola virüsünün, belirtileri olana kadar bulaşıcı olmadığını belirterek, doktor Spencer'in, Ebola belirtilerinin başlamasından sonra sadece bir kaç kişiyle temas ettiğini açıkladılar. Yetkililer, bunların nişanlısıyla birlikte 3 kişi olduğunu ve bu kişilerin izlemeye alındığını ifade etti.
 
Belediye Başkanı Bill de Blasio basın toplantısında yaptığı açıklamada ise New Yorkluların panik olması için hiçbir neden olmadığını ve Ebola hastalığının çok zor bulaştığını ifade etti. Belediye Başkanı de Blasio konuşmasında ayrıca, virüsten etkilenen kişinin vücut sıvısına dokunmamış New Yorklular için hiçbir riskin bulunmadığını kaydetti.
 
New York Valisi Andrew Cuoma'nın ise Ebola virüsü taşıyan Spencer'in kullandığı belirtilen metro hattındaki trene binerek, Ebola konusunda bir paniğe gerek olmadığı mesajını vereceği belirtildi. Cuomo konuyla ilgili açıklamasında da ''Gerçeği korkudan ayırmak zorundayız'' ifadesini kullandı.
 
New York'ta Spencer'in gittiği belirtilen gıda mağazası ve kafelerde New York dedektiflerinin hastalığın bulaşıcılığının önlenmesi amacıyla araştırma başlattığı belirtilirken, bu nedenle kapatılan mağazaların bazılarının yeniden hizmete açıldığı bildirildi.
 
Doktor Spencer'in kan örnekleri Antanta'daki  ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne (CDC) gönderilerek tam teşhisin konulabileceği bildirildi.
 
New York Sağlık Komiseri Dr. Mary Bassett göre, doktor Spencer 14 Ekim'de Gine'den ayrılarak Belçika'nın Başkenti Brüksel'e gitti ve oradan da 17 Ekim tarihinde New York JFK Havaalanı'na geldi. Spencer'in Gine'de en son Ebola hastasını ise 12 Ekim'de tedavi ettiği belirtildi.