19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Akkuyu’da 4.500 kişiye ev aylık 3 bin dolara iş imkanı

Akkuyu’nun hazırlanan son ÇED raporuna göre santral için 4.500 kişilik yaşam alanı inşa edilecek. Santralin inşaatında çalışanlara bin 500 dolar, işletme personelleri ise 3 bin dolar alacak.

Ercan Baysal/Ankara29 Haziran 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Akkuyu’da 4.500 kişiye ev aylık 3 bin dolara iş imkanı

Türkiye’nin ilk nükleer santralinin yapımı için gerekli olan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun detayları belli oldu. Nükleer santrali inşa edecek Akkuyu A.Ş’nin revize ederek sunduğu rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklandı. 52 kurum ve kuruluşun görüşüne sunulan 3 bin 600 sayfalık rapora göre yaşam merkezinde 4 bin 500 kişilik yerleşim alanı inşa edilecek. İnşaat ortalama aylık ücretleri baz alınarak yapılan hesaplamaya göre inşaat çalışanları bin 500 dolar, işletme personelleri ise 3 bin dolar civarında maaş alacak.

12 bin 500 kişi çalışacak

Akkuyu’daki santral inşaatının en yoğun olduğu dönemde 12 bin 500 kişi çalışacağı hesap edilirken, bunun yüzde 70’i yerli iş gücünden oluşacak. İşletmede çalışacak personel sayısı 4 bin olması bekleniyor. Genel olarak enerji yatırımlarının istihdamı artırması beklenirken iş odaklı turizmin gelişeceği öngörülüyor. Santral ile 15 bin dolaylı istihdamın oluşması ve bölge ekonomisinin de zenginleşeceği tahmin ediliyor. Akkuyu NGS’nin üreteceği elektrik bugünkü elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 17’sine karşılık geliyor.

TSUNAMİ ÖNLEMİ ALINDI

Akkuyu NGS Sahasında inşa edilecek Türkiye’nin ilk nükleer santralı için,  9 şiddetinde olabilecek bir depremde güvenli durdurma dahil olmak üzere, birçok risk etkenleri hesaba katılarak uygulama yapılıyor. Santralde depremin yanı sıra tsunami etkisine karşı de gerekli tedbirler alındı. Çalışma yapılan tüm araziler üzerinde kazı işlemleri esnasında üstten sıyrılacak olan ve organik madde içeriği zengin olan bitkisel toprak tabakasının etkin kullanımı gerçekleştirilecek. Nükleer atıklar kanunlara uygun ve güvenli bir şekilde taşınacak.

Kaplumbağalar korunacak

Santral çevre standartlarıyla Akdeniz fokları ve Caretta Caretta kaplumbağalarının da koruyucusu olacak. Santralin faaliyete geçmesiyle birlikte Akdeniz foklarına yönelik bir gözetim planı oluşturulacak ve fokların üreme performansı indeksleri, yuva koşulları ile popülasyon durumları incelenecek. Burada çalışacak personele denizdeki fauna türlerinin korunmaları konusunda, gerekli eğitimler verilecek. Nükleer santralin işletimi sürecinde radyasyon seviyesi, hem tesis içerisinde hem de tesis çevresinde sürekli olarak Radyasyon İzleme Programı ile ölçülecek. Santralde 1.200 MW gücünde 4 üniteden oluşacak tesisin ilk ünitesinin 2019 yılında hizmete girmesi planlanıyor. 2022 yılında ise tüm ünitelerin çalışır hale gelmesi öngörülüyor.