18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Azerbaycan ordusuna Türk füzesi

Türk şirketi Roketsan, Azerbaycan ordusu için füze üretecek. 2015 yılında tamamlanması planlanan proje kapsamında 2 adet 107 ve 122 mm’lik üretimi planlanıyor.

Kaan Zenginli/İstanbul23 Şubat 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Azerbaycan ordusuna Türk füzesi

Türk savunma sanayi üretimde gösterdiği başarıyı, ihracata da yansıtıyor. Birçok ülkeye yüzde yüz yerli üretim savunma ürünleri ihraç ediliyor. Son olarak Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile Türk şirketi Roketsan arasında yakın gelecekte Azerbaycan’a ait tesislerden birinde füze üretimiyle ilgili nihai anlaşma imzalanacağını açıklandı.

107 ve 122 mm’lik 2 füze

Anlaşmaya göre Roketsan Azerbaycan ordusu için 107 ve 122 mm’lik reaktif füze üretecek. Söz konusu füzelerin motoru ve tüm aksamı Roketsan tarafından, montaj ise Azerbaycan’da gerçekleştirilecek. 107 mm’lik füzelerin etki alanı 11 kilometre, 122 mm’lik füzelerinki ise 40 kilometreden fazla olduğu belirtildi. Roketsan ayrıca yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak üzere Umtas ve Omtas adında iki çeşit tanksavar füze geliştirdi. Mızrak-U ve Mızrak-O adındaki iki füze yüzde yüz Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Geliştirilen sistemlerin atış testleri tamamlandı. Önümüzdeki aylarda ise AH-1S helikopteri ile test atışları yapılacak. Mevcut çalışmaların tamamlanmasının ardından Mızrak-U füzesinin 2015 tarihinde TSK’ya teslim edilmesi öngörülüyor. 8 km azami menzil ve 500 m asgari menzile sahip Mızrak-U, gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabilme özelliğine sahip. At-Unut ve At-Güncelle kullanım modlarına sahip Mızrak-U, hedef güncelleme yeteneğinin sunduğu esneklik ile sutre arkasından atış, sutre arkasında gizlenmiş hedeflere atış, hassas vuruş noktası ayarlayabilme imkanı sağlamakta olup sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılabiliyor.