19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Dünyaya açılan savunmada hedef 1.6 milyar dolar ihracat

Türk savunma sanayii dünyaya açılmaya devam ediyor. Milli Savunma Bakanı Yılmaz geçen yıl 1.4 milyar dolar olan savunma ve havacılık ürünleri ihrcatının bu yılın sonunda 1.8 milyar doları bulacağını söyledi.

Nevin Bilgin/Ankara20 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Dünyaya açılan savunmada hedef 1.6 milyar dolar ihracat

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayinin dünya açılmaya devam edeceğini belirterek, MKE’nin Körfez ülkelerinin ardından Afrika ve Güney Amerika’ya ihracata başlayacağını söyledi. Yılmaz ihracat rakamlarının artacağına işaret ederek “2013’te 1.4 milyar dolar olan savunma ve havacılık sanayi ihracatını çalışmalar neticesinde 2014’te 1.6 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir” dedi. Yılmaz, nüfuz edici bombanın Ar-Ge çalışmasının başarıyla tamamlandığını da ifade etti.

Yeni gemiler yolda

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, MHP’li Özcan Yeniçeri’nin sorusuna verdiği yanıtta, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın savunma sanayi ürünlerinin yurt dışında tanıtılması amacıyla uluslararasi işbirliği ofisleri kurduğunu, yabancı yayın organlarında reklam, tanıtım filmleri, marka ve slogan çalışmaları yaptığını anlattı. Yılmaz, SSM’nin Washington, Riyad, Brüksel, Astana’da faal ofisleri olduğunu, Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya ofislerinin açılmasına dönük çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 2014 Mart’ta MİLGEM Prototip ve İkinci Gemisi’nin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiğini anlatan Yılmaz “Üçüncü ve dördüncü gemilerin inşasına yönelik hazırlıklar sürdürülmektedir. 2014 yılının 3.çeyreği içinde üçüncü geminin inşasına başlanılmasını planlanmaktadır” dedi. Yılmaz, MKE’nin ihracatta yeni pazarlara açıldığını da belirterek, “Şu an önemli miktarda alım yapan Körfez ülkeleri ve yeni pazar olarak ortaya çıkan Afrika ve Güney Amerika ülkelerine ihracatın arttırılması için faliyetler yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Suudi Arabistan’da yürüyen projeleri takip etmek amacıyla Riyad’da ofis açılmıştır” dedi.

Birçok proje yürütülüyor

Yılmaz, SSM’de savunma sanayinin gelişimi ve koordinasyonu için yan sanayi ve kümelenme yapıları oluşturulduğunu, fuar organizasyonları yapıldığını ifade etti. Yılmaz, 2014’te Katar, Ürdün, Berlin, Şili, Kazakistan, Malezya, Polonya, Amerika, Kolombiya, Azerbaycan, Pakistan fuarlarına katılım olacağını kaydetti. Yılmaz, yerli ve yabancı alt yüklenicilerle birlikte yürütülen projeleri de Milli Piyade Tüfeği, Modern Makinalı Tüfek, Altay Tank Projesi, Nüfuz Edici Bomba, Chaff ve Fulare olduğunu kaydetti.

Zırh delici fişek nüfuz edici bomba

Bakan Yılmaz, MKE’nin faliyet alanına giren alanlarda yerli üretim oranının yüzde 90’lar düzeyine çıkarılması yönünde çalışma yaptıklarını, ayrıca NATO ülkelerinde kulanılan hafif silah mühimmatına değiştirilebilirlik sertifikasının alınması, zırh delici fişeklere aynı sertifikanın alınması için çalışmalar yapıldığını bildirdi. Nüfuz edici bomba arge çalışmasının başarıyla tamamlandığını ifade eden Yılmaz, CHaff mühimmatı ile Flare mühimmatı geliştirme dönemlerinin başarıyla tamamlandığını, seri üretim sözleşmelerinin imzalandığını vurguladı. Yılmaz “Milli Piyade Tüfeği ve modern makinalı tüfek geliştirme çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir. Bahse konu silahların seri üretim dönemine geçilmesiyle birlikte milli sanayinin etkinliği artacak” dedi.