24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ukrayna'da firari askerler vurulabilecek

Ukrayna parlamentosu, 260 oyla ordudan firar eden askerlere karşı fiziksel güç kullanılmasına izin veren yasaya onay verdi. Yasanın benimsenmesi için 226 oy gerekiyordu.

6 Şubat 2015 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ukrayna'da firari askerler vurulabilecek
Parlamentoda dün oylanan yasada, 'ordu komutanlarının, savaş sırasında bir asker cezai suç işlediğinde o askerlere karşı fiziksel güç, özel yöntemler ve silah kullanmaya hakkı vardır' ifadeleri yer alıyor.
 
Benimsenen yasada adı geçen cezai suçlar arasında şunlar var: İtaatsizlik, komutana direnmek ya da onu tehdit etmek, ordudaki pozisyonu ya da mevzileri izinsiz olarak terk etmek.
 
Yasaya bir not olarak, şu anda ordudaki askeri disiplini bozan birçok olay gözlendiği belirtilip bunlar arasında, ordudan firar etmenin ve alkol kullanmanın da olduğu kaydedildi.
 
‘ASLINDA TÜM ORDUNUN VURULMASI GİBİ BİR RİSK ALDI'
 
Rusya parlamentosundan Leonid Slutskiy, Ukrayna parlamentosunun onayladığı yeni yasayı eleştirip, "Verhovna Rada (Ukrayna parlamentosu) ordudan firar edenlerin vurulmasına izin verdi. Böyle yaparak aslında tüm ordunun vurulması gibi bir risk aldı. Çünkü insanlar bu kanlı işin parçası olmak istemiyorlar" dedi.
 
Ocak ayında Ukrayna'da yeni bir seferberlik kararı yürürlüğe girmişti. Yürürlüğe giren seferberlik kararı, Kiev yönetiminin Nisan 2014'te ülkenin doğu bölgelerinde harekat başlatmasından bu yana görülen dördüncü seferberlik dalgası oldu.
 
Karara göre yıl boyunca 100 bin kişinin askere çağırılması bekleniyor. Ancak ülkenin Savunma Bakanlığı Ocak ayı sonunda yapılan bir açıklamada, 7 bin 500 Ukraynalı hakkında askerlikten kaçmaları nedeniyle kovuşturma yürütüldüğünü bildirmişti.
 
Sputnik