20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

HDP’den Davutoğlu’na Kobani için teşekkür

Başbakan Davutoğlu, HDP lideri Demirtaş’la IŞİD ve çözüm sürecini görüştü. Demirtaş, Başbakan’a sınırları Kobani’den gelenlere açtıkları için teşekkür etti.

HAMZA ERDOĞAN ANKARA2 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
HDP’den Davutoğlu’na Kobani için teşekkür

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Milletvekili Selma Irmak’ı kabul etti. 1.5 saatlik görüşmede, IŞİD’le mücadele, Kobani’deki çatışmalar ve çözüm süreci görüşüldü. Demirtaş, Kobani’den gelenlere sınırları açtıkları için teşekkür etti ve Davutoğlu’nun tespitlerini şöyle aktardı:

KOBANİ Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesi isteniyor gibi bir algı oluşturmak isteniyor. Kesinlikle böyle bir politika yok. Hem Kobani hem de Irak’tan sökülüp atılmalı. İnsani yardımların ulaşmasında hiçbir engel söz konusu olamaz.

IŞİD’E DESTEK İMKÂNSIZ: IŞİD militanlarının Türkiye’ye girdiği iddialarını kesinlikle reddediyoruz. IŞİD terör örgütü, bölgede tehdit, söküp atılmalı.

ESED TEHDİDİNE KARŞI: Uçuşa yasak bölge için ısrarlıyız. Esed’in uçaklarının belli bölgeye girmemesini istiyoruz. 

SAVAŞ TEZKERESİ DEĞİL: Bu kesinlikle bir savaş tezkeresi değil. Çözüm sürecinde PKK’ya dönük yeni askeri konsept gibi yansıtılmamalı. Sürece zarar verir. Ülkemize yönelik olası tehditler için çıkarıldı.

ÇÖZÜM SÜRECİ: Çözüm sürecinin başarısı için herkes katkı sunmalı, her kesim pozitif ve yapıcı bir üslup kullanmalı. Siyasi açıdan HDP olarak somut adımlar için gayreti  ediyoruz. 

DEMİRTAŞ: ERDOĞAN CUMHURBAŞKANIMIZDIR Demirtaş, gazetecilere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki konuşmasını değerlendirirken, “Bugüne kadar alışık olmadığımız bir konuşma oldu. Kendisinin öngördüğü cumhurbaşkanlığına uygun bir modeldi” dedi. Bir gazetecinin, “Benim Cumhurbaşkanım değil mi demek istiyorsunuz” yorumuna karşılık da, “Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanımızdır ve Çankaya’dadır” dedi.

‘Samimi bir görüşme’

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Davutoğlu-Demirtaş görüşmesi için, “Çok samimi bir şekilde geçti, gerilimin düşürülmesi açısından önemliydi” diye konuştu. 

Çözüm Sürecini artık özel kurul yürütecek

Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Kapsamında Yürütülecek Çalışmalara İlişkin Esasların Yürürlüğe Konulması Hakkında Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlar Kurulu, Çözüm süreci kapsamında çıkarılan 6 maddelik çerçeve kanunun uygulanmasına ilişkin esasları belirleyerek, Çözüm Süreci Kurulu oluşturdu. Önde gelen ülke hedefi Çözüm Süreci Kurulu’nun yanı sıra, 11 çalışma alanı belirlenerek bu alanlarda görev yapacak “Kurumlararası İzlime ve Koordinasyon Komisyonları”nın kurulması da kararlaştırıldı.