24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İlahiyatçı doçent 'Nuh: Büyü Tufan' filmine tepki gösterdi!

Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Hamdi Gündoğar, Russell Crowe'nin başrollerinde yeraldığı 'Nuh: Büyük Tufan' filmine tepki gösterdi.

DHA22 Nisan 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
İlahiyatçı doçent 'Nuh: Büyü Tufan' filmine tepki gösterdi!
Filmi izleyerek Hz. Nuh hakkında sağlıklı bilgi elde etmenin mümkün olmadığını belirten Doç.Dr. Gündoğar, "Malesef, Hollywood, kutsal kitaplara çok da saygı göstermeyen, dikkate almayan bir yapıt ortaya koymuştur" dedi.

Hz. Nuh'un Gemisi'nin bulunduğuna inanılan Şırnak'tan Russel Crowe'nin başrollerde oynadığı, Nuh: Büyük tufan filmine, tepki gösterildi. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Gündoğar, izlediğii filmin Tevrat'tan alınan bazı bilgiler doğrultusunda çekildiğini ileri sürdü. Hz. Nuh'un bir peygamberden ziyade aile dramı yaşayan ve krallara karşı mücadele eden bir figür olarak lanse edildiğini belirten Doç.Dr. Gündoğar, şöyle dedi:

"Büyük Tufan' filmi gördüğüm, izlediğim kadarıyla Tevrat'tan bazı bilgiler doğrultusunda çekilen bir filmdi. Bir ilahiyatçı olarak şunu hemen söylemem gerekir ki, filimde Hz. Nuh bir Peygamber olmaktan ziyade, aile dramı yaşayan ve o dönem yaşayan kralın adamlarına karşı mücadele eden bir figür olarak ele alınmış. Halbuki Kuran-ı Kerim'de uzun uzadıya Hz. Nuh'un bir nübüvvet mücadelesi olarak göremiyoruz. Ayrıca filmdeki bazı sahneler yine Kuran-ı Kerim'e aykırı olduğu gibi, Tevrat'ın da bütün bilgilerine uyumlu değil. Mesela geminin şekli dikdörtgen bir kutuya benzetilmiş, halbuki bütün tarihçiler tarafından geminin normal bir gemi şeklinde olduğu tasavvuf edilmiştir. Ayrıca gemi yapımında filmde devlerin gemiyi yaptığı görülüyor bu tamamen tarih gerçeklere aykırıdır. Yine filmde gördüğümüz kadarıyla Hz. Nuh ile ilgili bazı Kuran'a göre ters durumlar var. Mesela; torununu öldürmesi, sanki Allah'ın bir emriymiş gibi lanse edilmiş. Halbuki Kuran-ı Kerim'de böyle bir bilgi yok. Ayrıca yine Nuh'un oğlunun Nuh Peygamberi'n öldürmesiyle ilgili planlamalar var, böyle bir şey de yine kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'e uygun değil."

Filmin bütünü ele alındığında kutsal kitaplardan çok senaryolaştırılmış bir Nuh figürü olarak ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Gündoğar, "Buna bakıp da Hz. Nuh hakkında sıhhatli bir bilgi elde etmek mümkün değil. Hollywood kutsal kitaplara çok da saygı göstermeyen, dikkate almayan bir yapıt ortaya koymuştur. Değerlerimiz, peygamberlerimizin hayatı ile ilgili bir film yapılacaksa, bu kesinlikle ilahiyatçıların onayı alınarak, kutsal kitaplardan en başta Kuran-ı Kerim'e uygun yapılması, hazırlanması gerekir. İlahiyatçıların onaylamadığı bir peygamber filmi yapmak, akla pek uygun düşmüyor" diye konuştu.

Kuran-ı Kerim'de Hz. Nuh'un Gemisi'nin Şırnak'taki Cudi Dağı'na oturduğuna dair sureler olduğunu belirten Doç.Dr. Gündoğar, "Bildiğiniz üzere Kuran- ı Kerim Hut süresinde Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'na oturduğu dini bilgisi var. Bize göre bu kesin bir bilgidir. Yapılan tarihi araştırmalarda, arkeolojik araştırmalarda bilim adamları, geminin Cudi Dağı'na oturduğuna dair bir fikir birliğine varmışlar. Yalnız yapılması gereken şey, yeni arkeolojik, jeolojik ve fiziki alanla ilgili yeni araştırmalarla bunu teyit edilmesi gerekir. Yani ihtiyacımız yeni araştırmalar ve yeni bilgiler elde edilirse Kur'an ı Kerim'deki bu bilgi teyit edilmiş olacak. Böylece bilim dünyası da önemli bir bilgiye sahip olacaktır" dedi.