3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Kalp damar hastalıkları saçı beyazlatıyor

Bilimsel araştırmalar, saçların erken yaşta beyazlanmasının genetik faktörlerden kaynaklanabileceği gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabileceğini ortaya koydu.

28 Kasım 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kalp damar hastalıkları saçı beyazlatıyor
Saçların erken yaşta beyazlamasının, erken yaşta sigara içenlerde görülebildiği, bunun yanı sıra özellikle kalp damar hastalıklarına yatkınlığın ve kemiklerde zafiyetin göstergesi olabileceği de belirtildi. 
 
GENETİK ETKİSİ
 
Saç beyazlamasının, yaş ve genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan kıl folliküllerindeki melanosit kök hücre kaybıyla ilgili doğal bir süreç olarak tanımlandığını ifade eden Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hatice Erdi Şanlı, bu durumun genelikle her geçen gün ilerleyerek arttığını ve kalıcı olduğunu vurguladı. 
 
STRES SAÇI DÖKER
 
Şanlı, şöyle konuştu: Bazı sistemik hastalıklar veya deriyle ilgi hastalıklar da saçlarda erken beyazlanma yapabilir. Vücut derisinin rengini oluşturan maddenin (pigment) kaybı nedeniyle, cildin beyazlaşması şeklinde seyreden bir hastalık olan vitiligo, erken yaşlanma sendromları, tiroid bezinin yeterli çalışamamasıyla ortaya çıkan hipotiroidi gibi hastalıklarda görülebilir. Ayrıca kalp damar hastalıklarına yatkınlığın ve yine osteopeni denilen kemiklerde zafiyetin bir belirteci olabileceği de saptandı. Şanlı “Kıl döngüsünü etkileyen birçok hastalık, ilaçlar, beslenme eksiklikleri, stres, saçı dökebilir. Psikolojik nedenlerle saçı koparma da saç dökülmelerine neden olabilir” diye konuştu.