28 Nisan 2024 Pazar / 20 Sevval 1445

Bu da Kanada'nın 28 Şubat'ı

Kanada’nın Quebec eyaletinde bir hâkim, duruşma salonundaki davalı Müslüman kadının başörtülü olmasını gerekçe göstererek davaya bakmadı. Hakim, davacıya ‘ya başörtünü çıkartırsın ya da davaya avukat gönderirsin’ diyerek duruşmayı erteledi.

28 Şubat 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bu da Kanada'nın 28 Şubat'ı

Kanada’nın Quebec Eyalet Mahkemesi Hâkimi Eliana Marengo, duruşmada davalı Müslüman kadın Rania Alloul’dan başörtüsünü çıkarmasını istedi. Hakim Marengo, mahkemenin Mahkeme salonlarının laik mekânlar olduğunu belirten hâkim Marengo, mahkemelerde hâkimin karşısına düzgün bir kıyafetle, şapkasız ve güneş gözlüğü olmadan çıkılması kuralı bulunduğunu hatırlattı ve başörtüsünü de bu kapsamda değerlendirdi. Davalı Müslüman kadına, duruşmaya devam etmek için iki seçenek sunan hâkim Marengo, bunlardan birinin başörtüsünü çıkarmak, diğerinin de avukat tutarak duruşmalara onu göndermek olduğunu ifade etti. Davalı kadın, avukat tutacak parası olmadığını, başörtüsünü de dini inancı nedeniyle çıkarmayacağını belirterek isteği reddetti. Bunun üzerine hâkim duruşmaya devam etmedi. Hâkim Eliana Marengo duruşmayı süresiz ertelediğini açıkladı.

‘Kanadalı olmadığımı hissettim’

Duruşmaya ait ses kaydının bir radyo kanalında yayınlanması üzerine açıklama yapan Rania Alloul, “Hâkimin söyledikleri ve kararından sonra artık Kanadalı olmadığımı hissettim. Oysa bu ülkeye başörtümle geldim, başörtümle vatandaşlık yemini ettim ve bir hâkim beni başörtümle tebrik etti. Ama bu hâkimin mahkemedeki tutumu beni korkuttu” dedi.Merkezi Montreal’de bulunan Kanada Müslümanlar Forumu adına açıklama yapan hukukçu Samir Zubeyri, eyalet mahkeme salonlarına on yıllardır Yahudilerin kipalarıyla, Müslüman kadınların başörtüleriyle girdiğini söyledi. Bir başörtülü Müslümanın ilk kez mahkeme salonlarına gelmediğini dile getiren Zubeyri, “Hâkimin bunu çok iyi bildiğini sanıyorum. Bunu tartışmaya bile gerek yok” dedi. Kanada’nın Liberal Parti lideri Justin Trudeau ise Twitter hesabından olaya tepki gösterek ‘Davanın başörtüsünden dolayı ertelenmesinin kabul edilemez’ olduğunu söyledi.