18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Kemik erimesine 'DUR' demek mümkün

Özellikle kadınları tehdit eden kemik erimesinin önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar şu uyarılarda bulunuyor: “Tuz ve kafeinden kaçının. Günde 15 dakika güneş ısığı alın ve kalsiyum zengini besinleri tercih edin:”

Gülden Kılıç20 Ekim 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kemik erimesine 'DUR' demek mümkün

Bugün Dünya Osteoporoz Günü, halk arasında ise kemik erimesi olarak biliniyor. Yaşam biçimini değiştirerek önlenebilen kemik erimesi, bir halk sağlığı problemi çizgisine ulaşmış durumda. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Meltem Vural, kemik erimesinin toplumda kırıklara bağlı fonksiyon kaybına, yaşam kalitesinin bozulmasına neden olduğunu kaydediyor. 

Kemikleri dengede tutmalı

Vural,  kemik yıkımının kemik yapımının önüne geçmesi durumunda kemik erimesinin ortaya çıktığını kaydederek, risk gruplarını şöyle sıraladı: “Çocukluk döneminden itibaren hareketsiz yaşam tarzı, düzensiz ve dengesiz beslenme, genetik özellikler, sigara, alkol, bazı ilaçlar,  güneşten yeterince yararlanamama, hormonal durum ve erken yaşta menopoza girmek...”

Kemik erimesinin her yaşta görülebileceğini söyleyen Doç. Dr.  Vural, Türkiye’de 50 yaş üzeri kişilerin 4’te 1’inde kemik erimesinin saptandığını belirtti. Kadınlarda kemik erimesinin daha sık görülmesinin nedeni ise menopoz sonrası östrojen düzeyindeki düşüşün kemikleri etkilemesi. Vural, kemik erimesine bağlı kalça kırığı oranının yıllar içinde arttığının altını çizdi.

Yeşil yapraklı sebzeleri tercih edin

Kemik erimesinin alınacak önlemlerle önüne geçilebileceğini hatırlatan Vural sözlerini şöyle sürdürdü: “Kemik sağlığının korunmasında kalsiyum ve D vitaminin hayati bir önemi var. Bazı basit önlemlerle kemik erimesini önleyebiliriz. Tuz, hayvansal  protein ve kafein içeren içeceklerde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Günde 15 dakika yüz ve kolların güneş ışınları ile temas ettirilmesi, süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebze tüketimi büyük önem arz ediyor. Cinsiyet, genetik, yaş gibi faktörler değiştirilemez. Değiştirilebilen risk faktörleri ise hareketsiz yaşam, beslenme bozuklukları, sigara, alkol kullanımı.”