18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Papa'ya Fatih'in Bosna fermanını hediye etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Franciscus'a Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu hediye etti

28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Papa'ya Fatih'in Bosna fermanını hediye etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Franciscus'a Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu; Papa Franciscus da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Romalı çağdaş ressam Riommi'nin ''St. Angelo Kalesi'nden Görünüm'' adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan mozaik bir resim hediye etti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Papa Franciscus, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resmi karşılamanın ardından baş başa görüşme gerçekleştirdiler.
 
Samimi bir havada geçtiği öğrenilen görüşmeye, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin de katıldı.
 
Erdoğan ve Papa başkanlığındaki heyetlerarası görüşmelerde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer ilgililer hazır bulundu.
 
Papa Franciscus, ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Romalı çağdaş ressam Riommi'nin ''St. Angelo Kalesi'nden Görünüm'' adlı yağlı boya tablosundan esinlenerek hazırlanan, mozaik bir resim hediye etti. Resmin Vatikan Mozaik Stüdyosu'ndan sanatçılar tarafından hazırlandığı belirtildi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Papa'ya Fatih Sultan Mehmet'in Bosna'da ikamet eden Hristiyanlara verdiği Din ve İnanç Özgürlüğü fermanının gümüş zemin üzerine hazırlanmış tablosunu takdim etti.
 
Erdoğan, ayrıca çok iyi derecede Almanca bilen Papa Franciscus'a, Ankara Üniversitesince hazırlanan, dört ciltlik İslamiyet ve Hristiyanlık Dini Terimler Sözlüğü hediye etti.
 
-Fatih'in Bosna fermanı
 
Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Papa'ya takdim edilen fermanda, ''Ben ki Sultan Mehmed Hanım; ihsan edip Bosna rahiplerine buyurdum ki: Kiliselerinizde korkusuzca ibadet ve memleketimizde korkusuzca ikamet edin. Ne vezirlerimden ne de halkımdan kimse bunları incitmesin ve rencide etmesin. Allah'a, Peygambere, Kur'an'a ve kuşandığım kılıca yemin olsun ki canları, malları ve kiliseleri bana itaat ettikleri sürece güvencem altındadır'' ifadeleri yer alıyor.
 
 
Fermanın bir nüshası, Bosna'nın Fojnica şehrindeki Katolik Fransisken Manastırında, Divan-ı Hümayun'da hazırlanan nüshası ise İstanbul'da Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında bulunuyor.
 
İnanç serbestliğine ait en eski metinlerden biri olarak değerlendirilen ferman, gümüş üzerine aktarıldıktan sonra satırlar gerçek fermanda yer alan renkler kullanılarak boyandı.
 
 
Fermanı açıklamak üzere Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan özet metin, güncel kavramlar kullanılarak ifadelendirildi.