19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Peşmerge, Asker gözetiminde, MİT eşliğinde gidecek

Türkiye, AB ve Irak Kürt Bölgesi’nin ortak stratejiyle IŞİD kuşatmasındaki Kobani’ye 2 bin peşmerge kafileler halinde ağır silanlarla gidecek. Habur’dan girecek peşmergeye Mehmetçik ve MİT eşlik edecek. Silah sayımı yapılacak. Geçişte bayrak flama kulanılmayacak.

ZEYNEP TUĞRUL- ŞEYHMUS ÇAKAN23 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Peşmerge, Asker gözetiminde, MİT eşliğinde gidecek

Türkiye üzerinden Kobani’ye geçecek peşmergelerin sevkiyatına ilişkin ayrıntılar netleşiyor. MİT’in, yoğun kontrolü ile gerçekleşecek geçişlerde, oluşturulan koridordan ilk etapta 200 peşmergenin geçiş yapması, bu sayının ise 2 bin ile sınırlı tutulması planlanıyor. MİT, koridordan geçişlerde, teröristlerin de gizlice peşmergelere katılmaması ve peşmerge silahlarının Kobani’de kalmaması için sıkı denetim getirecek.

Özel eğitimli ağır silahlı

Kobani’ye, ABD silahları ile Türkiye üzerinden geçiş yapacak peşmerge güçlerinin nakline ilişkin ABD, Türkiye ve Erbil arasındaki istihbarat görüşmeleri devam ediyor. Özel eğitim alan peşmergelerin beraberinde ağır silahlar götüreceği öğrenildi. ABD ve bazı ülkeler tarafından eğitilen peşmergelerin hür türlü doğa koşullarına göre hareket kabiliyetine de sahip olduğu belirtildi. Türkiye’nin kontrolünde açılacak olan koridordan gerçekleşecek olan sevkiyat, Mesut Barzani’nin görevlendireceği Kürt komutanlar tarafından da organize edilecek. Geçişler Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözetiminde yapılacak.