3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Babacan: Piyasalar CHP’nin vaatlerine inansa faiz % 17’yi bulurdu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan CHP’nin vaatleri konusunda net konuştu. Babacan “Piyasalar, bunların gerçekten Türkiye’de yapılacağına inanıyor olsa bugünden ekonomi allak bullak olur. Bugünden faizler yüzde 16-17’lere çıkar” dedi.

27 Nisan 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Babacan: Piyasalar CHP’nin vaatlerine inansa faiz % 17’yi bulurdu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de muhalefet partilerinin iktidar olma gibi ciddi bir hedefleri ve hayallerinin olmadığını belirterek, “Bu, seçim beyannamelerinden ve ortaya koydukları projelerinden, açıklamalarından bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Kanal 7’de Başkent Kulisi programında gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Ali Babacan seçim vaatlerinin yerine getirilmesi halinde ne olacağı sorusuna “Bunların gerçekten Türkiye’de yapılacağına piyasalar, iş çevreleri inanıyor olsa bugünden zaten ekonomi allak bullak olur. Bugünden faizler en az yüzde 16-17’lere çıkar, daha da ilerisi olabilir. Çünkü piyasa hemen şu hesabı yapar. Bunlar gerçekten yapılacaksa, bu kadar para harcanacaksa, buna dönük tekrar piyasadan borçlanacaksa, devletin bu kadar çok borçlanmaya ihtiyacı olacaksa demek ki bu yüksek borçlanma ihtiyacı faizleri nasıl olsa artıracak diye bugünden” yanıtını verdi.

İnansalar alt üst olur

Babacan, anketlerin, AK Parti’nin yeniden tek parti iktidar olacağını gösterdiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna piyasa inandığı için ve tek parti iktidarıyla AK Parti iş başına geldiği zaman makul ekonomi politikalarına inandığı için şu anda piyasa göstergeleri nispeten makul seviyelerde seyrediyor. Böyle garip, son derece tutarsız politikaların Türkiye’de gerçekten uygulanacak olduğuna bir inansalar, kendi iç dünyamızda daha başlamadan alt üst olur. İşin başında bunları açıkladıkları anda yasaları geçirirken öyle bir karışır ki ortalık ondan sonra 94 krizinden, 2001 krizinden farklı olmaz. Çünkü o günlere baktığınızda Türkiye’nin ekonomik tablosu böyleydi. Aşırı borçlanma, karşılıksız para basma, bunlar Türkiye’yi IMF’den borç para isteme durumuna düşüren politikalarıdır. Bu açıklamalarda ne var ne yoksa bi bakın 1990’larda uygulanan hesapsız kitapsız, popülizme dayalı politikalardır.” CHP’nin, seçim bildirgesinde yer verdiği vergi politikası ile emekliler ve asgari ücretlilere yönelik vaatlerinin hatırlatılması üzerine de Babacan, Türkiye’nin vergi oranlarının AK Parti iktidarı döneminde düşürüldüğünü, bunların Türkiye ekonomisinin sıhhatli bir şekilde büyümesi için çok önemli olduğunu söyledi. Babacan, muhalefet partisinin ekonomik vaatlerini yerine getirmesinin mümkün olmadığını, olma ihtimalinde Türkiye’nin sonunun iflas noktasına gelen Yunanistan’a benzeyebileceğini söyledi. Babacan, Türkiye’de yapısal reformlar konusunda 25 alanda dönüşüm programı açıklandığını, G20 ülkelerinin hiçbirisinde bu kadar detaylı bir yapısal reform hazırlığı olmadığını belirtti.

PARALEL YAPI OLUMSUZ LOBİ ÇABASINDA

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye’nin tanınmaz bir ülke haline geldiği ve raydan çıktığı” iddiasıyla yürütülen kampanyaların sorulması üzerine de Gezi Parkı odaklı olaylardan bu yana uluslararası basında Türkiye ile ilgili yayınlanan haber ve yorumların büyük bölümünün olumsuz olduğunu söyledi. “Türkiye’yi sadece belli başlı uluslararası medyadan izleyenlerin, Türkiye ile ilgili olumlu bir şey duyması, görmesi pek mümkün olmuyor” diyen Babacan, şunları kaydetti: “Paralel yapının şu anda çok yoğun bir çalışması var. Uluslararası basın ve parlamentolar üzerinden yoğun bir çalışması var. Parlamenterlerle tek tek görüşerek, Türkiye hakkında son derece olumsuz bir kanaat oluşturma çabası içindeler.” “Dolar neden durdurulamıyor” sorusu üzerine de Babacan bunun 4-5 aydır devam ettiğini belirterek “FED’in para politikalarında sıkıştırma politikaları izleyeceğini açıklamış olması doları değerlendirdi. Artı Avrupa Merkez Bankasının para politikalarını gevşetiyor olması Euro’nun değerini düşürüyor. Bu iki etki birleştiğinde daha keskin bir farklılık görüyoruz. Kurdaki hareketlilik sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde olan bir gerçek” dedi.