8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

HDP'den tehditli maskeli siyaset

Baraj altında kalacağını anlayan HDP, tehditlerini arttırdı. PKK’nın silahlı gücünü arkasına alarak, Doğu ve Güneydoğu’da oy toplamaya çalışan HDP, zayıf olduğu batılı şehirlerde demokrat söylemlerle göz boyamaya çalışıyor.

Kemal Gümüş23 Mayıs 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
HDP'den tehditli maskeli siyaset

Baraj altında kalma korkusu artan HDP, PKK ve örgütün gençlik yapılanması YDG-H üzerinden tehditlerini arttırıyor. Doğu ve Güneydoğuda baskılarını arttırarak oy almaya çalışan HDP, akıl almaz yöntemlere başvuruyor. Star, HDP’nin bölgede vatandaşın oyunu nasıl gasp etmeye çalıştığını yerinde araştırırken güvenlik birimleri de HDP’nin kirli oyununu gözler önüne serdi. İşte istihbarat raporlarına göre HDP’nin, başvurduğu başlıca yöntemler:

Evlere gece operasyonları

Starın ulaştığı bilgilere göre HDP önce kent ve kırsaldaki vatandaşların seçim bilgilerini topladı. Tespit edilen seçmenler, bir HDP’li, iki YDG-H militanı olmaz üzere toplam 3 kişi tarafından gece saatlerinde ziyaret ediliyor. Eve ziyarete giden ekip, ailede kaç kişinin oy kullanacağını ve hangi numaralı sandıkta oy verileceğine dair bilgileri aktarıyor. TC Kimlik numarasına varıncaya kadar bilgileri okunan seçmenden oy kullandığı sandıktan HDP dışında başka bir partiden oy çıkması halinde cezalandırılacağı tehdidinde bulunuyor.

İkna odaları kurdular

HDP’li belediyeler, ikna odaları kurarak vatandaşı kendilerine oy vermeye zorluyor. Belediye ekipler ruhsat, imar işyeri işletme ruhsatı gibi eksiklikleri bulunan ancak HDP’li olmayan tüm seçmenlerin listesini çıkardı. Daha sonra zabıtalar tarafından ziyaret edilen seçmenler belediyeye davet ediliyor. Belediyede vatandaşlara, HDP’ye oy vermeleri taahhüdünde bulunmaları isteniyor. Belediyede seçmene oy kullanacağı sandıkta kaç kişinin oy kullanacağını ve kimlerin oy kullanacağını tespit ettiklerini söylenerek oy kullandıkları sandıkta HDP dışında oy çıkması halinde ceza alacağı tehdidi yapılıyor.

Oy vermeyene tecrit

Köylerde ise tüm baskılara rağmen HDP’ye oy vermeye ikna olmayan seçmenlere tecrit uygulanıyor. Aşiret ve büyük aile yapısının güç olduğu bölgede HDP’li aşiret üyelerine verilen talimat gereği HDP’li olmayan seçmenle ticari ve sosyal tüm ilişkiler sıfırlanıyor. Selam dahi verilmeyen seçmen bu şekilde dışlanarak cezalandırılıyor.

Belediye de tehdit ediyor

HDP’nin güçlü olmadığı bazı mahallelerde ise vatandaşlar kahvehanelerde toplatılarak bizzat belediye başkanları tarafından tehdit ediliyor. Bu toplantılarda Belediye başkanları tarafından HDP’ye oy vermemeleri durumunda 8 hazirandan sonra belediye hizmetlerinden yoksun bırakılmakla tehdit ediliyor.

Kobani’yle korkutuyorlar

Mardin bağımsız adayı Mahmut Kılınç ise, “HDP ve KCK’lılar ellerinde listelerler evleri dolaşarak vatandaşı tehdit ediyor. Seçmene, ‘şu kadar oy’un var eğer HDP’ye oy vermezsen pişman olacaksın’ diyorlar. 6-7-8 Ekim olaylarının acısı halen taze onlarca insan katledildi, yüzlerce iş yeri yağmalandı ve yakıldı. İnsanların ailesi, iş yeri, tarlaları var. Ne olur, ne olmaz diyerek kimse şikayette de bulunamıyor, bize anlatıyorlar ama ‘ismin duyulmasın’ diye rica ediyorlar” dedi.

Mazlumdular zalim oldular

Seçim çalışmalarını ve HDP’nin seçmene yönelik şiddet politikasını eleştiren AK Parti Mardin Milletvekili adayı Mehmet Vecdin Kahraman, HDP’nin zalim ve despot bir yapı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “AK Parti’den önce bölgede insanlar HDP’liyim demekten korkardı. Dönemin muktedirleri tarafından o kadar baskı vardı ki insanlar destekledikleri partiyi açıklamaya cesaret edemezlerdi. AK Parti’yle birlikte zulüm bitti ancak şimdi HDP o dönemin ceberut ve zulüm yapan muktedirlerin rolünü üstlendi. Şimdi insanlar AK Partiliyim demekten çekinir hale geldi. ”

Vatandaşı canıyla tehdit ediyorlar

Can güvenliği açısından isimlerini vermekten kaçınan vatandaşlardan İ.K, “HDP’liler köy meclislerinde açıkça tehdit ediyor. Burada herkes bir birini bilir diyorlar. HDP’nin barajı aşmaması durumunda sorumluların HDP’ye oy vermeyenler olacağını ve cezasız kalmayacağını söylüyorlar. Ben HDP’li değilim ve onlara oy vermeyi düşünmüyorum ama ailem, tarlam, arabam var. Bunlara zarar vereceklerini söylüyorlar. Seçim güvenliği sağlanmalı” dedi. Başka bir seçmen olan S. K. ise HDP’ye oy vermeyeceğini söylediği için akrabaları tarafından tecride tabi tutulduğunu belirtti.