3 Mayıs 2024 Cuma / 25 Sevval 1445

Amerika kıtası Türk şekerini tadacak

Rusya’da yaşanan kriz ve bölge ülkelerdeki sorunlar karşısında ihracat pazarları daralan Türk şekerleme sektörü, Almanya’daki ISM Fuarı’na 81 firma ile çıkarma yaptı. Zekeriya Mete “Bundan sonraki hedefimiz Latin Amerika ve Asya Pasifik” dedi.

Yaşar Kızılbağ2 Şubat 2015 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Amerika kıtası Türk şekerini tadacak

Bu yıl 45’nci kez düzenlenen ISM 2015-Uluslararası Bisküvi ve Şekerleme Fuarı, 65 ülkeden bin 513 katılımcıyla Almanya’nın Köln kentinde kapılarını açtı. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği öncülüğünde 1999 yılında ilk defa 10 firma ile fuara katılan Türkiye, bu yıl 81 firma ile fuara çıkarma yaptı. Fuara Şekerleme Tanıtım Grubu da Delightland konseptiyle katılıyor. Fuarda bir açıklama yapan İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete “15 yıl önce 150 metrekare alanda Türk ürünleri sergileniyordu. Bu yıl ise bin 200 metrekare alanda ürünlerimiz sergileniyor. Bu artış bile sektörün ne kadar yol kat ettiğini açıkça gösteriyor” dedi. Mete, fuara ilginin artmasının nedenini ise KOBİ’lerin de ihracatın ve ihracata giden yolun fuardan geçtiğini kavramaları olarak belirtti.

Açığa satış intihar olur

Rusya’da yaşanan ekonomik kriz ve bölge ülkelerde yaşanan sorunların ihracatı olumsuz etkilediğine değinen Zekeriya Mete, şunları söyledi: “2015’in ilk ayında ihracatımızda ciddi bir düşüş var. Geçen yıl ocak ayında 173 milyon dolar olan ihracatımız, bu yıl 140 milyon dolar seviyesine geriledi. Özellikle Rusya pazarında pariteden dolayı geri düştük. Fiyat tutturmakta sıkıntı yaşanıyor. Şu dönemde ihracatçılarımız açığa mal satmasın. İntihar olur.” İhracat pazarlarını çeşitlendirmek için yeni eylem planları olduğunu aktaran Mete “Ekonomi Bakanlığı’nın desteği kapsamında ihracatı artırmak için Latin Amerika, Asya Pasifik ve Uzakdoğu ülkelerini ziyaret edip bu pazarlarda neler yapabiliriz araştıracağız. Gelecek ay ilk olarak Panama’da bu çalışmalara başlıyoruz. Peru, Arjantin, Şili gibi yeni pazarlara odaklandık. Bu ülkelerde Türk ürünlerine yüksek bir talep var. Şirketlerimizi farklı pazarlara yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Mete, “Son 3 yılda İstanbul İhracatçı Birliği olarak ihracatımızı 1.6 milyar seviyesinden 1.9 milyar dolar seviyesine çıkardık. 2015 yılı çok zor geçecek ama bu zorluklara rağmen hedefimiz 2 milyar doları yakalamak olacak” dedi.

40 ülkede ‘TurkIsh DelIght’ ve ‘TurkIsh Coffee’ tanıtımı

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da, çikolata ve şekerleme sektörünün son yıllarda yaptığı yatırımlarla bölgesel güç olma yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini söyledi. Geçen yılı 2.7 milyar dolar ihracatla kapattıklarını söyleyen Kadiroğlu, şunları söyledi: “Yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yol haritası çiziyoruz kendimize. Fuarlarda kendimizi anlatmaya çalışıyoruz. Artık ‘delightland’ konseptiyle fuarlara katılıyoruz. Bu konseptte ‘Turkish delight’ ve ‘Turkish coffee’ tanıtımlarını yaklaşık 40 ülkede yapacağız. Baklavamızı, lokumumuzu, şekerlememizi de yeni dergimizle anlatıyoruz. Ülkelerin özel günlerine özel konsept ürünler hazırlıyoruz. Bunları da ticaret müşavirlerimiz aracılığıyla o ülkelere gönderiyoruz. 2023 hedefi 10 milyar dolar, bu sene ihracatı yüzde 20 artırmayı bekliyoruz” dedi.