26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ünlüler, sedef hastalığı için bir araya geldi

Moda tasarımcısı Gamze Saraçoğlu ve oyuncu Ayşe Tolga, sedef hastalığıyla ilgili toplantıda bir araya geldi. Özel bir makyaj uygulamasıyla bir günlüğüne sedef hastası olan Ayşe Tolga, kişisel deneyimlerini paylaştı.

CHA24 Ekim 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
 Ünlüler, sedef hastalığı için bir araya geldi
Ciltte ağrılı ve kaşıntılı yaralar ile ortaya çıkan sedef hastalığının Türkiye’de 1 milyondan fazla kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Bağışıklık sistemi bozukluğuna dayanan hastalık, fiziksel olarak hastaların yaşam kalitelerini düşürmekle kalmayıp sosyal yaşamlarında da birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor.
Sedef Hastaları Dayanışma Derneği ve Psoriasis Derneği, ‘Sedef Hastalığı Kader Değildir’ isimli proje çerçevesinde moda tasarımcısı Gamze Saraçoğlu ve oyuncu Ayşe Tolga’yı bir araya getirdi. Sedef hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak için bir araya gelen Ayşe Tolga, özel bir makyajla sedef hastası oldu. Bu sayede sedef hastalığını deneyimleme fırsatı bulan oyuncu, kişisel deneyimlerini paylaşarak topluma çeşitli mesajlar verdi. Proje çerçevesinde atölyesinde hastalarla bir gününü geçiren Gamze Saraçoğlu ise, hastalıkla ve hastaların sosyal yaşantıları ile ilgili bilgiler edinerek herkesi sedef konusunda duyarlı olmaya çağırdı.

Toplantıda proje ile ilgili görüşlerini paylaşan Gamze Saraçoğlu, “Ülkemizde sedef hastalığı yeterince tanınmıyor. Bu nedenle de sedef hastaları özellikle sosyal hayatlarında birçok zorluk ile karşılaşmaktalar. Toplumda doğru bilinen yanlışlar var. Örneğin sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değil. Her şeyden önemlisi de bir kader değil. Bu anlamda hepimize görevler düşüyor. Sedef hastalığını tanıyıp sedef hastalarına destek olmalıyız.” Dedi.

Ayşe Tolga ise, “Bir günlüğüne sedef hastası olmak çok ilginç bir deneyimdi. Hastaların günlük yaşamlarında ne hissettiklerini kısa da olsa tecrübe ettim. Sedef hastalarının en büyük desteği aileleri ve yakınlarıdır. Ailelere çok büyük sorumluluk düşüyor. Onları sedef hastalığı ile yalnız bırakmayıp, destek olmaları çok önemli.” şeklinde konuştu.