26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Antalya'nın simgesi şakayık

Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeğinin şakayık olduğunu açıkladı.

DHA6 Temmuz 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Antalya'nın simgesi şakayık
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeğinin, Anadolu'da 'yaban gülü' olarak da bilinen, Latince ismi 'paeonia turcica' olan şakayık olduğunu açıkladı.


Antalya'da 2016 yılında düzenlenecek uluslararası botanik fuarı EXPO 2016'nın 3'üncü konsey toplantısı için Antalya'ya gelen Bakan Mehdi Eker, ilk olarak Vali Sebahattin Öztürk'ü makamında ziyaret etti. Resmi törenle karşılanan Bakan Eker, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Vali Öztürk'ün ziyareti nedeniyle Antalya'nın yöresel Döşemealtı el dokuması halı hediye ettiği Bakan Eker, Antalya'nın sadece turizm ve sahip olduğu tarihi değerleri açısından değil, tarımda da Türkiye'nin en önemli illeri arasında yer aldığını söyledi.


MANAVGAT'TA RANİ ÇİFTLİĞİ'Nİ İNCELEDİ


Bakan Eker, Valilik ziyaretinin ardından Manavgat İlçesi Evrenseki Beldesi'nde Sezer Grup'a ait Rani Çiftliği'nde incelemelerde bulundu. Tesisleri golf arabasıyla gezen Bakan Eker, çiftlikte parmesan peynirinin üretildiği tesisi inceledi. Büyük ve küçükbaş hayvanların bulunduğu ahırları da gezen Bakan Eker, buradaki havyaları cep telefonunun kamerasıyla görüntüledi. Sezer Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Yılmaz Sezer, parmesan peynirini İtalya dışında üreten tek şirket olduklarını anlattı.


Daha sonra Antalya'ya geçen Bakan Eker, 3'üncü EXPO Konseyi toplantısına katıldı. Bakan Eker, EXPO 206 Antalya'nın Kasım ayında çıkan kanunla birlikte bir kurumsallaşma sürecine girdiğini söyledi. EXPO 2016 Antalya'nın bir ajans etrafında kurumsallaşma çalışmaları gerçekleştirilen EXPO'nun düzenleneceği alana ilişkin altyapı çalışmalarının sürdüğüne dikkati çeken Bakan Eker, bu noktalarda önemli mesafeler alındığını söyledi.


Bu kapsamda EXPO Antalya Ajansı'nın çalışma usul ve esaslarını belirleyen 4 yönetmeliğin yayınlandığını, 4 yönetmeliğin yayınlamak üzere Resmi Gazete sırası beklediğini kaydeden Bakan Eker, 2 yönetmeliğin ise uluslararası kuruluşlarla birlikte hazırlık sürecinde bulunduğunu kaydetti.


'EXPO BİR TÜRKİYE PROJESİDİR'


EXPO 2016 Antalya'nın bir Türkiye projesi olduğunu kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, konuşmasına şöyle devam etti:


"Antalya'nın ev sahipliğinde yapılacak, ama Türkiye'ye ait bir proje. Türkiye yakın yıllarda uluslararası organizasyonları, sporla ilgili, Üniversiad Akdeniz Oyunları başta olmak üzere ev sahipliği yapma konusunda tecrübe kazandı. 160 yıllık EXPO tarihinde Türkiye ilk defa bir tecrübeye sahip olacak. Bütün gücümüzle Antalya'nın olan, aslında Türkiye ait bu projeyi destekleyip, başarılı olarak Türkiye'nin alnının akıyla bu etkinliği gerçekleştirmesi için çaba sarf edeceğiz. Bu bir parti projesi, siyasi proje değil. Bütün Türkiye'nin hepimizin projesidir."


'İZMİR'LE ALGI KARIŞIKLIĞI İSTEMİYORUZ'


Bakan Mehdi Eker, bu çalışmalar devam ederken 'EXPO 2016 Antalya tanıtımı gerektiği kadar yapılmıyor' şeklinde ifade bulan endişenin ise sadece dönemsel bir tercihten kaynaklandığını söyledi. İzmir'in Dünya EXPO'su adaylığının sonbahar aylarında oylanacağını ve böylesi bir dönemde başlayacak bir tanıtım çalışmasının algı karışıklığına neden olacabileceğini savunan Bakan Eker, "İki EXPO'nun algı karışıklığını yaratmaması, ona yol açmaması gerekiyor" dedi.


EXPO'NUN SEMBOL ÇİÇEĞİ


EXPO 2016 Antalya'nın 'Çiçek ve Çocuk' temasına sahip olacağını belirten Bakan Eker, her iki motifin de insanın iki temel ihtiyacına göndermede bulunduğunu söyledi. Çocuğun insanlığını geleceğini, umudunu temsil ederken çiçeğin insanları diğer tüm varlıklardan ayıran estetik değerlere ilişkin bir göndermesi olduğunu belirten Bakan Eker, bu göndermelerin alt metninde ise Türkiye'nin sahip olduğu bioçeşitliğinin Antalya üzerinden ele alınması olduğunu kaydetti.


Bunu gösterilmek için EXPO Antalya 2016'nın bir sembol çiçeğinin olmasının ilk günlerden itibaren düşünüldüğünü kaydeden Bakan Eker, bu çiçeğin belirlenmesi için bilim insanları ve uzmanların biraraya gelerek çeşitli kriterler oluşturduğunu söyledi. Bakan Eker, EXPO Antalya 2016'nın sembol çiçeğinin seçilme ve özelliklerini şöyle anlattı:


"16 tür önerildi. Adaylar 4'e indirildi. Bunlar arasında biz Latince ismi 'paeonia turcica' olan, Latince isminde de Türk olan bir çiçeği tercih ettik. Bu Anadolu'da yaban gülü veya şakayık diye bilinen bir çiçek. Hem tıbbi bitki hem bir saray bahçesi bitkisi olması yanında ticari değeri var."


Bakan Eker, EXPO Konseyi Toplantısı'nın ardından Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nca düzenlenen 'Turizm Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katıldı.