19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

FIFA rüşvet belgelerini açıklayacak

FIFA, Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia'nın istifasının ardından, ABD'li başkanın hazırladığı 350 sayfalık raporun tam olacak açıklanacağı kararını verdi.

19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
FIFA rüşvet belgelerini açıklayacak
FIFA Yönetimi, Michael Garcia'nın 2018 ve 2022 Dünya Kupası finallerinin Rusya ve Katar'a verilirken yapılan yolsuzluklarla ilgili hazırladığı raporun tamamının açıklanmasına karar verdi. 
FIFA 2. Başkanı Jim Boyce, yaptığı açıklamada, FIFA Üst Düzey Yöneticileri'nin oylama yapmadan raporu yayınlama kararı aldığını belirtti. Bu durumum memnuniyet verici olduğunu belirten Boyce, ''Gösteriyor ki, yakın zamanda yalnızca sevdiğimiz şey olan futbolun daha iyi yerlere geleceğini göreceğiz'' ifadelerini kullandı. Boyce ayrıca, raporun tarafsız uzman kişiler tarafından incelendikten sonra yayınlanacağını söyledi. 
 
GARCİA NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ?
 
FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia, 2018 ve 2022 Dünya Kupası finallerinin Rusya ve Katar'a verilirken rüşvet verildiği iddiaları üzerine soruşturma başlatmıştı. Bu doğrultuda 350 sayfalık bir rapor hazırlayan Garcia, 75 kişinin ifadesine başvurup, 200 bin sayfalık belge inceleyerek hazırladı.
 
Raporun FIFA Etik Kurulu Komisyonu'na iletilmesinin ardından raporu inceleme görevi Alman Hans-Joachim Eckert'e verildi. Alman hukukcu 350 sayfalık rapordan 42 sayfalık bir özet çıkarıp yolsuzluk olmadığını açıkladı. Etik kurulu da Garcia’nın raporunun tümünün açıklanmasını engelledi.
 
Bu kararın ardından Garcia, Eckert’in açıkladığı 42 sayfanın yetersiz ve yanlış bilgiler kapsadığı iddiasıyla itiraz etti. Ancak bu itiraz FIFA tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine Garcia "FIFA’daki yönetim yetersizliği inancıyla artık burada yerim olmadığı inancına vardım" diyerek istifa etti.