18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Körfezin efsanesi mazisine hasret!

Süper Lig'de oynadığı dönemlerde 4 büyük kulübün korkulu rüyası olan Kocaelispor, şimdilerde kadrosuna altyapıdan kattığı futbolcularla Spor Toto 3. Lig 3.Grup'ta adını yaşatma mücadelesi ediyor.

10 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Körfezin efsanesi mazisine hasret!
1966 yılında Baçspor, İzmit Gençlik ve Doğanspor takımlarının birleşmesiyle kurulan Kocaelispor, 1966-1967 sezonunda Türkiye 2. Ligi'nde mücadele etmeye başladı.

Bu ligde 1991-1992 sezonunun sonunda 83 puan toplayıp, en yakın takipçisi Zeytinburnuspor'a 23 puan fark atarak kırılması güç bir rekorla şampiyon olan Kocaelispor, Türkiye 1. Futbol Ligi'ndeki en büyük başarısını ise sezonun ilk yarısını lider tamamladığı 1992-1993 sezonunda elde etti.

Yeşil-siyahlı takım, sezonu 4'üncü sırada tamamlayarak, Inter Toto Kupası'na katılma hakkı elde etti. Inter Toto Kupası ilk tur karşılaşmasında Portekiz'in Sporting Lizbon takımı ile eşleşen Kocaelispor, İsmetpaşa Stadyumu'nda oynadığı ilk maçta rakibi ile 0-0 berabere kaldı.

Deplasmanda ise rakibine 2-0 yenilen Körfez ekibi, ilk turda kupaya veda etti. Kocaelispor, 1996-1997 sezonunda da Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor'u eleyerek, kupanın sahibi oldu.

1997 yılında katıldığı Kupa Galipleri Kupası'nda ilk turda National Bükreş takımını 1-0 ve 2-0'lık skorlarla geçen Kocaelispor, 2. turda Rusya'nın Lokomotif Moskova takımına elendi. 2001-2002 sezonunda da Beşiktaş'ı 4-0 yenen Kocaelispor, Türkiye Kupası'nı ikinci kez müzesine götürdü. 2003 ve 2008 yılları arasında Bank Asya 1. Lig'de mücadele eden Kocaelispor, 2007-2008 sezonunun şampiyonu olarak Süper Lig'e yükseldi. Süper Lig'e çıktığı yıl tekrar Bank Asya 1. Lig'e düşen yeşil-siyahlı ekip, sonraki sezonda da 2. Lig'e oradan da 3. Lig'e geriledi.

Spor Toto 3. Lig 3. Grup'ta mücadelede eden Kocaelispor, bu sezon oynadığı 5 maçta elde ettiği 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 mağlubiyetle 15. sırada yer alıyor.

Kadrosunun tamamı altyapı takımlarındaki genç futbolculardan oluşan, önceki dönemlerde elde ettiği başarılardan uzak bir grafik çizen Kocaelispor, bu sezon rakip fileleri 4 kez havalandırırken, kalesinde ise 6 gol gördü.

-'Kulüp kapatılsın' diye dilekçe verilmişti-
Kocaelispor Kulübü Başkanı Orhan Görsen, yaptığı açıklamada, Kocaelispor'un geçmiş dönemde yanlış yönetilmesi sonucu şu anki duruma geldiğini belirterek, takımın 6 yıl önce Süper Lig'de mücadele eden güçlü bir ekip olduğunu söyledi.

Geçmiş dönemde yapılan yanlış transferler ve yönetimler sonucunda kulübün büyük bir borca sahip olduğunu ifade eden Görsen, Kocaelispor'un zor günler geçirdiğini kaydetti.

Görsen, kulübün kapanması gündemdeyken yönetimi devraldıklarını dile getirerek, 'Bomboş bir kulübü aldık. Kulüpte bir tane lisanslı futbolcumuz yoktu. O dönemde de federasyona 'kulüp kapatılsın' diye dilekçe verilmişti. U-19 takımındaki futbolculara lisans çıkararak lige katıldık. Bu çocuklar ilk defa profesyonel olmuştu, mücadele ettiler fakat Spor Toto 2. Lig'den düştük. Biz Kocaelispor'u yaşatmak adına her şeye katlandık' diye konuştu.

Bu yıl Spor Toto 3. Lig 3. Grup'ta mücadele ettiklerini ve altyapıdan A takıma 5 futbolcu çıkardıklarını belirten Görsen, altyapıdan gelen futbolcularla ligde mücadele ettiklerini söyledi.

Görsen, 'Altyapıdan gelen futbolcularımızla 5 yıl sonra, liglerde yine başarılı bir konuma geleceğiz' diyerek, bunu gerçekleştirmek için de bazı kesimlerin kendilerine destek vermeleri gerektiğini vurguladı.

-'Kocaelispor'un hiçbir geliri yok'-
Kulübün büyük bir borç yüküne sahip olduğunu ifade eden Görsen, 'Kocaelispor'un hiçbir geliri yok' dedi. Görsen, bazı gelirlerin 2014 yılına kadar alındığını dolayısıyla kulübün gelire sahip olmadığını dile getirerek, az bir kesimin takıma destek verdiğini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nu zamanında takıma destek verdiğini fakat desteğin doğru kullanılmadığını belirten Görsen, 'Şu anda Büyükşehir Belediye Başkanımızdan ciddi bir destek alamadık. Valimizden destek alacağız gibi görünüyor. Taraftarlar, eski yöneticilerin ve sanayicilerin bu takıma destek olmaları gerekir. Takıma sahip çıkarlarsa kulüp kısa sürede eski konumuna geri dönecektir. Kocaelispor'da 17 yıl top oynamış futbolcu olarak takımı bu halde görünce üzülüyorum. Kocaeli sanayi kenti, onların bize küçük destekleri bile bize katkı sağlar. Eski yönetimler aldıkları destekleri nereye kullandıkları belli olmadığı için kent büyükleri takıma destek olmaya sıcak bakmıyor. Bize küçük bir gelir getirecek şeye sahip olduğumuzda biz bu kulübü rahatlıkla yönetebiliriz. Eskisi gibi milyon dolarlar istemiyoruz.'