23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Soyunma odası basmaya son

Artık hakem odası basan yöneticiye 1 yıl men cezası gelecek. Hakemler maç öncesinde ya da maç esnasında sözlü ve fiziki tacize uğrarsa tatil kararı alacak.

21 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Soyunma odası basmaya son

FUTBOL Federasyonu hakemleri korumaya aldı... Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ile başlayan ve  son günlerde sıkça konuşulan 'hakem odasını basma' polemiğinden sonra federasyonun aldığı tarihi karar şöyle: “Üzülerek söylemeliyiz ki, tüm profesyonel liglerimizde hakemlerimize yönelik hakaret, tehdit, fiziki ve sözlü taciz, darp ve benzeri kabul edilemez eylemler her hafta artarak devam etmektedir.”

Mevcut cezalar yetersiz kaldı

Kurullarımızın aldığı yaptırım kararları incelendiğinde, hakemlerimize yönelik bu tür eylemlerin neredeyse tüm statlarımızda ve tüm liglerimizde yaşandığı net bir biçimde görülmektedir. Bu tür olayları gerçekleştirenlere verilen cezalar, hakemlere yönelik şiddet eylemlerinin önünü kesmeye yetmemektedir. Bu durum TFF yönetimi olarak bizleri yeni önlemler almaya yöneltmiştir ve Futbol Disiplin Talimatı ile Futbol Müsabaka Talimatı'nda değişiklik yapılmıştır.

Hakemlerin yetkileri arttırıldı

“Bu haftadan itibaren müsabaka boyunca yeşil zemin içinde veya dışında, hakem soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere yönelik her türlü sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde müsabaka hakemine karşılaşmayı tatil etme yetkisi de dahil olmak üzere geniş yetkiler verilmiştir. Bu eylemi yapan yöneticilere en az 1 yıl men cezası verilmesi karara bağlanmıştır. Ayrıca diğer tüm cezalarda da artırıma gitme zorunluluğu doğmuştur.”

TFF hakemlere tanıdığı geniş yetkilerden sonra Disiplin Talimatı’nın 19. maddesini yeniden düzenledi. İşte yeni madde: Hakemin tatil ettiği maçlarda TFF, takımlardan birinin veya ikisinin hükmen yenik sayılmasına karar verebilir. Ayrıca 3 puan silinebilir. Kupa maçlarında TFF hükmen yenilgiye ilave olarak diğer müsabakalardan ihraç eder. O takım seneye kupaya alınmayabilir. TFF gerekirse maçın tekrarını veya yarıda kaldığı skoru tescil edebilir. 3’üncü ihlalde 3 puan silinir, 4. ihlalde ligden ihraç edilir ve alt lige düşürülür. Disiplin Kurulu ayrıca takımların takip eden sezonda da müsabakalardan ihracına karar verebilecek.

Fitili Başkan Aziz Yıldırım ateşledi

MHK’nın yeni kararlar almasına yol açan hakem basma odası polemiği Aziz Yıldırım’ın, “Fener’in haklarının yenmesini engellemek için gerekirse hakem odası da basarım” demesiyle başladı. TFF Başkanı Yıldırım Demirören de “Türk futbolunun olduğu yerde kimse hakem odası basamaz” cevabını vermişti.