19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

UEFA'dan Fener'e sarı kart

Finansal Fair Play kuralına uymayan Kanarya’nın Avrupa Ligi’nden bu sezonki 8 milyon euro’luk alacağını donduruldu. UEFA ayrıca Eskişehirspor ile 21 Avrupa kulübüne de aynı yasağı uyguladı.

Aygün Özipek12 Eylül 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
UEFA'dan Fener'e sarı kart

Josico’nun 383 bin euro’luk alacağının ödenmemesi kriz çıkardı

KANARYA’NIN başı UEFA ile bu kez Finansal Fair Play nedeniyle belaya girdi. Sarı-lacivertli kulüp, 30 Haziran 2012 tarihine kadar UEFA’ya bildirmesi gereken vadesi gelen borçların durumuyla ilgili bilgi ve belgeleri iletmediği için bu sezon Fenerbahçe’nin Avrupa Ligi’nden alması muhtemel 8 milyon euro’luk gelirine temlik kondu. Kulübün, 2008 yılında Villareral’den transfer ettiği ve bir sezon sonra gönderdiği Josico’ya 383 bin 407 euro borcu olduğu ve bu paranın henüz tahsil edilmemesi nedeniyle sorun yaşandığı, UEFA’nın da uyarıyı yaptığı ifade edildi.

Fener, KAP’a da bildirdi

Fener’in yanı sıra Eskişehirspor, Arda’nın takımı Atletico Madrid ve Gökdeniz’in takımı Rubin’in de aralarında olduğu toplam 23 takımın gelirleri 30 Eylül’e kadar donduruldu. Fenerbahçe, KAP’a bildirdiği açıklamada sorun olmadığı belirtilerek, Josico’nun adını vermeden “Takımımızın eski oyuncularından biri ile ilgili alacak-borç müzakerelerinin sürmesi nedeniyle ortaya çıkan bu duruma dair bilgilendirme, 383 bin 407 euro alacağın ödendiğini gösterir belgenin UEFA’ya ulaştırılmasıyla yapılacaktır” denildi.

Josico parasını alınca sorun çözülecek

Fener’in bu alacakla ilgili ödenecek parayı hazırladığı ve Josico’nun yurt dışında olması nedeniyle ödeme yapılamadığı belirtildi. Josico, parayı alıp imzayı attığında, UEFA’nın istediği belge tamamlanacak. Fenerbahçe’nin uyarı almasına neden olan Finansal Fair Play’in temel felsefesini ise şu maddeler oluşturuyor. 1- Kazanabildiğinden ya da ürettiğinden fazlasını harcayamaz.  2 - Diğer kulüplere, oyuncularına, resmi kurumlara karşı gecikmiş borçlara sahip olamaz. 3- Geleceğini tehlikeye atan bir mali yapısı olamaz. 4- Çalışanlarına ödeyeceği ücretler toplam giderlerinin yüzde 70'inden fazla olamaz.

Para ödenmezse Avrupa tehlikede

SPOR Hukuku Uzmanı Şekip Hardal, UEFA’nın Fenerbahçe ve Eskişehirspor ile ilgili aldığı kararı yorumladı. Hardal, “Türk futbolunun UEFA Kulüp Lisans kriterlerine hazır olmadığı Beşiktaş ve Gaziantepspor’a verilen cezalarla ortaya çıkmıştı. Futbolun yine futboldan gelecek gelirle sübvanse edilmesi gerekmektedir. UEFA’nın Fenerbahçe ve Eskişehirspor’a verdiği gelir durdurma cezası öncü bir cezadır. Eğer öngörülen sürede mali yapının düzeltildiği belgelenemezse bunun devamında transfer yapamama, Avrupa Ligleri’ne alınmama cezaları da gelebilir. Ancak Avrupa arenasında olamama cezası önümüzdeki sezon için geçerli olur kanısındayım” diye konuştu.