23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Yanal: 'Mutluluk Fenerbahçe'de olmaktır!'

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, takımının Düzce Topuk Yaslası'nda yaptığı sezon öncesi hazırlık kampında basın mensuplarının karşısına çıktı.

25 Temmuz 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Yanal: 'Mutluluk Fenerbahçe'de olmaktır!'

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal, takımının Düzce Topuk Yaslası'nda yaptığı sezon öncesi hazırlık kampında basın mensuplarının karşısına çıktı.

Oldukça keyifli olduğu gözlenen Yanal'ın basın toplantısında sorulan her soruya yanıt vermesi de akıllarda hiçbir soru işaretinin kalmamasını sağladı.

Maraton.com.tr olarak Yanal'ın basın toplantısından derlediklerimiz şöyle:

-"Oyuncularım kendilerini hazır tuttular"- 

Bu sezon çok iyi bir hazırlık kampı geçiriyoruz. Hepsi yapmasını istediklerimiz yapmış tatilde. Hazır geldiler buraya. Hiçbir sorun olmadan kaldığımız yerden hedefleri olan bir kulüp olarak devam etti. Oyuncularımızın kendilerini hazır tutmalarından dolayı onlara teşekkür ediyorum.

-"Diego hiçbir yabancılık çekmedi"-

Buraya yaptığımız çalışmalar geçen sezondan bu sezona aktarılacak "takım olma" çalışmalarıydı. Bunun ötesinde bize katılan bir oyuncu vardı. Diego Ribas hiçbir yabancılık çekmedi. Daha önce yakından tanıdığı arkadaşları var burada ve zaten bizim oynadığımız oyuna uygun bir oyuncu. Önümüzde uzun bir zaman daha var. Oyuncuların hazır gelmesi bizim için büyük avantajdı.

"Tempomuzu arttırmaya çalışacağız"-

Geçen sezon tuttuğumuz bütün istatistiklerin ötesine geçebilecek bir takım olduğumuzu sürekli belirtiyoruz. Oynadığımız oyunun temposunu ve kalitesini bize getiren verileri daha da arttırmak için çalışacağız.

-"Genç oyunculardan katılanlar olacaktır"-

Bir buradaki takımla devam edeceğiz. 6 tane hazırlık maçımız var. 7. maçımız Galatasaray, 8. maçımız ise lig maçı. Genç oyuncularımızın arasından da bize katılacak oyuncular olabilir burada gösterecekleri forma göre. Burasıyla ilgili çok detaylı bilgiler verildi.

"Topuk Yaylası doğa harikası"-

Topuk Yaylası doğa harikası bir yer. Antalya'dan sonra belki ikinci bir kamp merkezi olabilecek nitelikte bir yer. Uluslararası takımların da gelip kamp yapabileceği nitelikte bir yer burası.

BASININ MENSUPLARININ SORULARI

-"Diego bize çok katkı sağlayacak"-

Diego'nun gelişi neyi değiştirecek?


Biz verilere bakarak karar veriyoruz. Koştuğu mesafe her zaman takımın ilk 3 sırasında yer alıyor. Bunu yapmasaydı uzun süre Avrupa liglerinde oynayamazdı. Bize hem ofansif hem defansif yönde katkıda bulunacağına eminim.

"Egemen yarın kontrolden geçecek"-

Egemen'in sakatlığından dolayı o bölgedeki sıkıntı var gibi duruyor. Nasıl düşünüyorsunuz?


Geçen sene de Egemen'in sakatlığı vardı ve bu dönemi başarıyla atlattık. Bu sene de böyle oyunculara sahibiz. Egeemen yarın kontrolden geçecek ve büyük ihtimalle Danimarka dönüşünde bizimle beraber olacağını düşünüyorum.

-"Kuyt gibi oyuncunuz olsun..."-

Daha mutlu bir takım var bu sene. Daha avantajlı gözüküyorsunuz. Bütün bunlar rehavet oluşturur mu? Kuyt'ın Dünya Kupası'ndaki mevkileri hakkında ne düşündünüz?


Kuyt'ın performansından çok mutlu olduk hepimiz. Karakterli bir oyuncu olduğunu gösterdi. İhtiyaç durumunda her şekilde faydalanılacak bir oyuncu olduğunu gösterdi. Onun bu enerjisi bizim için büyük katkı olacaktır bu sene de. Hücum ve savunmayı birlikte yapması çok önemli. Umarım gerek olmaz ama gerek olduğunda Kuyt gibi bir oyuncunuz olsun! Daha önce de gözünde çok ciddi bir problem varken antrenmana ve maça çıkmıştı.

Herkesin bir rakamı var burada. Bunları yapan oyuncuların daha iyilerini yapabilmesi de mümkün. Buradaki oyuncular kazanma arzusuyla dolu oyuncular. Bence tam tersi daha iyi yere getireceklerdir bu takımı.

"Adamlara Allah kolaylık versin!"-

Son 7 yılda hep Türk antrenörler şampiyon oldu. Fenerbahçe'nin şansı yüzdeye vurursak kaç bu yıl?

Ben o yüzdeyi bir türlü anlamam. Bu bir bütün. Bizim çok avantajlarımız var. En önemlisi arkamızda duran büyük bir kitle ve büyük bir destek var. En zor koşullarda bize katkıda bulundular. Diğer teknik adamlar çok iyi ve kariyerli teknik direktörler. Tabi ki onlar buraya alışmak zorundalar. Bunlar hep bir bütün. Umarım onlar için hayırlı olur ama biz şampiyon oluruz. Ben bile yabancılık çektim ilk senemde adamlara Allah kolaylık versin.

-"Hazırlık maçlarına göre karar vereceğiz"-

Takımdan gidecek isimler belli oldu mu?


İsim vermek için hazırlık maçlarını beklememiz gerekecek. Sakatlıklar ve diğer faktörler de olabilir. Belirli şeyleri belirledik ama şimdi isim vermek doğru değil. Hazırlık maçlarına bir bakalım ondan sonra bazı şeyler çok daha net olur.

"Transfer çalışmamız olduğunda KAP'a bildiriyoruz"-

Afrika Kupası olacak sezon içinde. Fikstüre göre de o döneme en zor maçlar denk geliyor, derbiler geliyor. Ne düşünüyorsunuz?


Hepsi planlarımızda var. Fenerbahçe de planları dahilinde devam ediyor. Şu anda transferle ilgili hiçbir şey yok. Olduğu zaman zaten KAP'a bildiriyoruz.

-"Zor maçları ikinci yarı içeride oynamak avantaj gibi"-

Fikstür hakkında ne düşünüyorsunuz?


Fikstüre sene başında bakıyorsunuz ama sezon içerisinde çok değişik şeyler olabiliyor. Tabi ki ilk devre önemli maçlarımızı deplasmanda oynuyor olmamız, ikinci devrede içeride oynuyor olmamız önemli.

ayın üzerinde bir tatilden hazır gelmek kolay değil"-

Geçen sene üzerinizdeki baskı kalktı mı?


Fenerbahçe'deyseniz bazı şeylere hazır olmanız lazım. Buna baskı demeyelim ama sorumluluk tabi ki arttı. Şampiyon olan bir takımız ve yeniden olmamız gerekiyor. Ben de onlardan daha iyisini bekliyorum. Onların duyduğu kaygı olumlu bir duyguya dönüşmek zorunda. Ben de bu kaygıyı duyuyorum onlar da duymak zorundalar. 2 ayın üzerinde bir tatilden gelip bıraktığınız noktada gelmek çok enteresan ve önemli bir şey. Ben şu ana kadarki takımlarımda böyle bir şey görmedim. Mehmet Topuz hiç bırakmamış. Emre, İtalya'ya gidip kürler almış. Kadlec her gün antrenman yapmış. Volkan ilk kez bu kadar vücut kitle indeksi düşük bir noktada geldi.

-"Biz Şampiyonlar Ligi'nde oynayacak güçteyiz"-

Dün İsviçre Federal Mahkemesi'nden haber geldi ve Şampiyonlar Ligi'nde olmayacağınız kesinleşti. Bu bir sıkıntı yaratıyor mu?


Biz saha içinde her şeye hazırız. Olursa Şampiyonlar Ligi'ne katılacak güçteyiz. Olmazsa da sorun değil zaten bu sonuca hazırlıklıyız geçen sene olduğu gibi.

"Mutluluk Fenerbahçe'de olmaktır"-

Hazırlanan şampiyonluk belgeselinde hep uzun sürmeyen konuşmalar yaptığınızı gördük soyunma odasında. Bir fark var mı tecrübeli oyuncularla ve genç oyuncularla çalışmak arasında?


Teknik anlamda hepsi bir. Fenerbahçe'deki oyuncuların deneyimleri ve performans çok önemli. Bu çok büyük bir avantaj tabi ki. Hemen anlayıp istediğinizi verebiliyorlar. Bu bir avantaj. Mutluluk Fenerbahçe'de olmaktır... Bu mutluluğu da sahaya yansıtmaktır. Çok şımartılıyoruz bazen. Sonuçta Fenerbahçe'de olmak ve onun keyfini çıkarmak oldukça güzel. Dezavantajları da var ama onun da farkında oyuncularımız. O belgeselde de emeği geçen oyunculara çok teşekkür ederim.

-"Bizim çalışmamız sakatlığı iyileştirmek için değil sakatlık olmaması için"-

Sakatlıklarla ilgili neler var hocam?


Çok iyi bir ekibimiz var. Sağlıklar çok ciddi takip ediliyor. Eksik olan bölgelerin çalıştırılması için birebir ilişki halindeyiz. Sağlık ekibi onların toparlanması konusunda oldukça başarılılar. Bizim asıl çalışmamız sakatlık sonrası değiş sakatlık öncesi çalışmayla ilerliyoruz.

"Bu sene olmak istediğimiz takım..."-

Az önce hazır bir şablonumuz var dediniz. Geçen yılki sistem devam edecek diyebilir miyiz burada?


Fenerbahçe'nin oynadığı bir oyun var. Bunu daha da geliştirmek ve iyi oynamak zorundayız. Bunu geliştirmek hiç de kolay değil. Topun bizde kalması açısından uzak ara öndeyiz, şut, orta, 3. bölgede olma... Ofansif her istatistikte uzak ara öndeyiz. Diego da bu alanda bize katkı sağlayacaktır. Takımın ön bölgesinde en çok gol ağırlığını çeken oyuncuların bu başarıyı tekrar etmesini istiyoruz. Diğer oyuncularımızın da skora katkı yapacağı bir çalışma ve hedef peşindeyiz bu sene. Daha az gol yememiz gerekiyor. Rakibe daha az fırsat vermemiz gerekiyor. Daha tempolu oynamamız gerekiyor. Bütün bunları paylaşıyor ve çalışıyoruz.

-"Fenerbahçe'nin büyüklüğünü yaşadım"-

Fenerbahçe size ne kattı? Şampiyonluktan sonra hayatınızda ne değişti?


Fenerbahçe şampiyonluğa alışık bir takım. Nasıl davranılacağını bilen bir takım. Biz de bunu gerektiren bir sonuç aldık. Bu şampiyonlukta yer almaktan dolayı ayrıcalığım olduğunu düşünüyorum. Tabi ki benim kariyerim için çok önemli bir sonuçtu. Fenerbahçe'nin büyüklüğünü yaşamış bir kişi oldum.

"Salih Roma'ya gitmeyi çok istedi"-

Salih'in Roma transferi nasıl oldu? Teklif mi çok iyiydi yoksa süre mi alamayacaktı?


Salih için ve Fenerbahçe için tabi ki iyi oldu. Salih de çok istedi. Akıllı ve iyi bir teklif de vardı. Deneyim kazanacağı bir ortam vardı. Burada süre alıp alamayacağı konusunda bir ön belirleme yapamam. Orada da çok fazla süre alacak mı bilmiyorum ama umarım alır. Çok istedi gitmeyi. Orada oynayacağını düşünüyor. Umarım onun düşündüğü gibi olur. Salih sonuçta şu an Fenerbahçe'nin oyuncusu. Belki de Fenerbahçe kazanacak eninde sonunda bu değeri.

-"Girdiğim riske değerdi"-

Geçen sene yaşadığınız sağlık sorunu sonrası Galatasaray maçına çıktınız. Bu kararı nasıl aldınız?


Yaklaşık 12 yaşından beri bu işin içindeyim ve hedeflerimden hiç ayrılmadım. Her kademede çalıştım bu süre içerisinde. Milli Takım ve Federasyon dahil her takımda çalıştım. Bu benim hayatım. Karşılaştığım sorun bu yaşadığım hayatın getirilerini riske etmeye değer mi? Elbette değer. Sağlıklıyım. Spor da yapıyorum. Tam tersi kendimi çok daha iyi hissediyorum. Belki de hayatımın önemli maçlarından biriydi.

"U21 liginin katkısı olsun istiyoruz ama..."-

Türkiye'nin en büyük sorunu altyapıdan gelen oyuncuların adaptasyon süreci. U21 ligi buna katkı sağlar mı?


Bence Türkiye'nin eğitim sistemi de sorgulanmalı. Türkiye'de 15 milyon tane spor yapmayı bekleyen çocuk var. Biz çocuklarımıza ne kadar spor yaptırıyoruz buna da bakmak lazım. Bunların çoğunu da futbola itiyoruz. U15 şampiyonası düzenlemeye kalkın takım çıkaramazsınız. Türkiye'de sporun yapıldığı zemin oldukça boşlukta. U21 liginin katkısı olsun istiyoruz ama orada da bir süre sonra problemler yaşanacak.

Pilot takım düşünüyor musunuz?

Bunların hepsi geçici çözümler. Almanya'da örnekleri var. Gerçek çözümü orada buluyorlar. Ben Denizlispor'da çalışırken Kaiserslautern'de Klose oynuyordu. Biz oynarken A Takım'daki bir oyuncu sakatlandı diye onu almışlardı. O günden beri oynuyor adam.

"Caner'in artık bir futbol kimliği var"-

Caner geçen sene kariyer zirvesi yaşadı. Zirveden sonra inişe geçer mi, beklenti nedir? Alper ile ilgili de eleştiriniz olmuştu skor anlamında eksik kalıyor diye. Aşabilecek mi?


Alper iyi maçlar çıkardı geçen sene. Şampiyonluk da yaşadı. Türk futbolu için de önemli bir oyuncu olacak Alper. Zaten hazır geldi. Driplingi yüksek bir oyuncu. Türkiye liglerinde az olan bir oyuncu tipi. Caner de artık bir kimlik kazandı. Caner ne oynuyor diye tartışsak eskiden bulamazdık. Artık Caner iyi hücum yapan bir sol savunma oyuncusu. Türk futbolu çok önemli bir oyuncu kazandı. En az 4-5 kontrat var. Oynamayı çok seviyor iki oyuncu da. En büyük artıları bence karakterleri.

-"Bütün takımlara başarılar diliyorum"-

Bütün takımlara yeni sezonda başarılar diliyorum. Bizlerin buraya gelmesinde katkısı olan çok özel insanlara sevgiler yolluyorum. Siz basın mensuplarının işi de zor. Zaman zaman anlaşamasak da birbirimize saygı göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Sizlerin de bize anlayış göstermenizi rica ediyorum. Yeni sezon herkese hayırlı olsun. Teşekkür ederim.