27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Yıldırım Demirören'den çarpıcı açıklamalar!

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, NTVSpor'da yayınlanan %100 Futbol programında Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay'ın sorularını yanıtladı.

17 Aralık 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yıldırım Demirören'den çarpıcı açıklamalar!


Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, NTVSpor'da yayınlanan %100 Futbol programında Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay'ın sorularını yanıtladı.


İşte Demirören'in açıklamaları;

ZEKERİYA ALP'İN İSTİFASI

"Zekeriya Alp ile haftada birkaç kez bir araya gelirdik. İstifasından haberim yoktu. Tarafsızlığın, dürüstlüğün sembolü olan Zekeriya Alp'in istifası beni çok üzdü. Zekeriya Alp gibi birisi istifa ettiğine göre herkes şapkasını ortaya koyup düşünmeli. Zekeriya Alp ile konuştum ve "Doğru ama yanlış yaptın" dedim. O da bana "Size söyleseydim beni ikna ederdiniz" dedi."


HAKEM HATALARI

Dünyada hangi hakemin hatasından dolayı MHK Başkanı istifaya zorlanıyor? Bir tek Türkiye'de var. Türkiye'de hakem hataları değil hakemler tartışılıyor ve bu "Duydum, duyum aldım" kelimesiyle oluyor. Duyum aldım kelimesiyle hakemlerimizi hedef haline getiremezler. Hakemlerimiz o kişilerden daha karakterli. Biz hakemlere büyük destek verdik. Maç iptal etme yetkisi verdik çünkü hakemlerimize güveniyoruz. Bir maçta ortalama 50 düdük çalar. Gerginliğe göre 90'a kadar çıkar. 1 haftada bin düdüğe denk geliyor. Bin düdükten sadece bir hatalı düdüğü tartışıyoruz. Hakemlerimiz de futbolcular kadar koşuyor. Trabzonspor-Rizespor maçında futbolcuların iyi niyetiyle çok güzel bir maç izledik. Keşke her maç öyle olsa.

"NE ŞAİBESİ?"
 
Biz MHK toplantılarını hakemleri tartışmak için yapmadık. Bir hata varsa anlatıp özür dilemek için yaptık. Özür erdemdir. Cüneyt Çakır için bir başkan çıkıp 'şaibeli' dedi. Çıkıp ispat et bu şaibeyi. Ne şaibesi yapmış?
 
"ESKİ HAKEMLER KEŞKE GELSE.."
 
Yusuf Namoğlu'nun namusuna, dürüstlüğüne güvendik ve anında teklifimizi kabul etti. Namoğlu'na "Listene istediğini al ben karışmam" dedim. Ve listesini de bugün yeni öğrendim. En kolay şey çalışan insanı eleştirmektir. En zoru ise çalışanla birlikte sorumluluk almaktır. Eski hakemler keşke gelip fikir verse. Ama gelmiyorlar. Türk futbolu "Ben"den kurtulup "Biz"e geçerse kurtulur. Anadolu'da beş büyüklere yapılan hatalar manşetlere çıkıyor ve tartışılıyor. Tabi ki hakemler baskı altına girer. Beş büyükleri tartışmadan program yapın. Yapamazsınız. Siz de reyting baskısı altındasınız. Türk hakemi tarihte ilk defa yurt dışında bu kadar maç yönetiyor. Şansımıza Uilenberg gibi biri geldi.

"İKİNCİ YARIDA DİSİPLİN RAPORLARI..."
 
Bizi eleştirenler değişimi istemiyor. Çünkü eleştirileri bitecek. Kaostan besleniyorlar. Tahkim raporlarını zaten yayınlıyoruz ikinci yarıda disiplin raporlarını da yayınlayacağız. PFDK Başkanının da basın toplantısı düzenlemesini istiyoruz.
 
"BİZ BU İŞE KAFAMIZI KOYDUK"
 
Biz bu işe kafamızı koyduk. Makyajlı bilançoları kabul etmeyeceğiz. Kulüplerin %90'ı borç batağında. Bu kulüplere yeniden lisans vererek daha da fazla borçlanmasına izin vermeyeceğiz. Biz buraya kalıcı olarak gelmedik, futbola hizmet etmeye geldik. Benim hiç korkum yok. Delege sistemi elbette değişmeli ama asıl değişmesi gereken kulüplerin yönetilme biçimini belirleyecek Dernekler Kanunu. Senelerce idare edilmişiz. Bu sezon sonundan itibariyle artık o idare yok. Finansal Fair Play uygulanacak. 
 
YABANCI KURALI
 
Ocak ayında yabancı kuralı ile ilgili aldığımız kararı açıklayacağız ama 2015-2016 sezonunda uygulanacak. Milli Takım kriteri koyduğumuzda Melo gibi önemli bir oyuncu takılıyor o kritere. Her şeyden önce altyapıya önem vermemiz gerekiyor. Futbolun ilerisini konuşmamız gerekiyor. Milli Eğitim'in bu işin içerisinde olması gerekiyor. Bugün kulüpler A Takım'ın parasını veremiyorken normal olarak altyapıya bakamıyorlar. Kulüplerde çalışan altyapı hocalarının hepsi hatır için gelmiş kişiler. 

VOLKAN DEMİREL...
 
Kalıcı her turnuvaya katılan bir Milli Takım yaratmamız gerekiyor. Milli Takım'da taraftar kalmadı. Yuhalanmayacak tek takımdır ama yuhalanıyor. Stada Milli Takım formasıyla gelinmiyor. Tribünlerimiz dağıldı. Böyle bir şey olamaz. Tribündekiler Milli Takım'ı yuhalıyor... Volkan'ın yaptığı hareket yanlış ama ona yapılan daha da yanlış. Orada bırakıp gitmemeliydi Volkan. Seyirci Volkan'a küfrettiyse takımı sahadan çekerim diyerek Volkan'a destek verdim. Volkan'a hak veriyorum ama gitmemeliydi takımdaşlık açısından. Hele stadı terk etmesi tamamen yanlış.

"G.SARAY BAŞKANI HASSAS NOKTADA BEYANAT VERDİ
 
Galatasaray Başkanı çok hassas bir noktada beyanat verdi. Bu çok olumlu. Özellikle bugün konuşması çok değerlidir. Duygun Yarsuvat çok güzel bir mesaj verdi birlik ve beraberlikle ilgili. 
 
"PASSOLİGİ İSTEMEYENLER ZATEN GELMESİN"
 
650 bin civarında elektronik bilet satıldı. Yavaş yavaş dolacak stadyumlar. Futbola zarar veren seyirci bırakın gelmesin. Passoligi istemeyenler zaten stada gelmesin. Ortalama böyle kalsın. İki seneye zaten ortalama artar.  Türk toplumunun %99'u futbolla yatıp futbolla kalkıyor. Mutlaka gelecekler maça. 
 
MİLLİ TAKIM
 
Seyircimiz maçın dakikasına göre bağırdığı için biz de ileriye dönük bakamadık. Hafta hafta, maç maç bakıyoruz. Futbolcular takımlarında çok iyilerdi de Milli Takım'da mı kötüydüler? Tam aksine Milli Takım'da çok daha iyiler. Hollanda'ya yenilebiliriz ama bunlar Milli Takım teknik kadrosunun işidir. Bana TFF Başkanı ile Milli Takım bağlantısını söyleyebilir misiniz? Oyuncuları biz mi seçiyoruz? Semih Kaya kendi kalesine gol atınca neden Yıldırım Demirören suçlu oluyor? Fatih Hoca ile anlaşırken Avrupa Şampiyonu olacağız demedik.

HAMZA HAMZAOĞLU
 
İstikrar sağlayamazsanız başarı gelmez. Milli Takıma gelen hocalar hep buralardan bir yere gidiyor. Kalıcı olması gerek. Keşke Hamza hoca kalsaydı ama ben hocaya zevkle "Galatasaray'ın başına gideceksin, git" dedim. Abdurrahim Albayrak'ı arayarak "Hamza Hoca'yı kimseye yedirme" dedim. 

"YENİDEN ADAYIM

Riva, okul, e-bilet, Passolig gibi şeyler Türk Futbolu için çok büyük bir adımdır. Lokal de yapıyoruz. Türkiye'de ismi bilinen yegane kişilerden biriyim. "Yeter Yıldırım Demirören" tezahüratından rahatsız olmuyorum. Tabi ki hata yapacağız çünkü çalışan insan hata yapar. Ben hiçbir işimi yarıda bırakmadım. Yapacak çok şeyimiz var o yüzden yeniden aday olacağım.
 
"SİYASİ MÜDAHALE YOK"
 
Futbola siyasi müdahale yok. TFF'ye ya da bana kimsenin karıştığı yok. Ama diyaloglar olmak zorundadır tabi ki. Bizim en büyük şansımız futbolu seven Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanımız var. Spora destek veriyorlar. Fatih Hoca ile birlikte bir projemiz var. Allah kısmet ederse Ocak ayında açıklayacağız. Sezonda 90 bine yakın maç organize ediyoruz. Engelli sporuna destek veriyoruz. Futbola geniş bir pencereden bakmalıyız.

"TÜRKİYE'DE TEKİM

Kulüpler Birliği ile mali kriterleri çalışıyoruz. Onların görüşleriyle ortak bir sistem getireceğiz. Türkiye'de Kulüp, Kulüpler Birliği ve Federasyon Başkanlığı yapan tek kişiyim. Futbolun güzeli seyirciyle oynanır diye saha kapatmayı tribün kapatmaya çevirdik.  Kulüpler Yasası'nın çıkması şart. Hakemler hakkında "duyum aldım" ifadelerini kaldıralım. Varsa bir şey ispatlayın.