27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Büyük veride Taş Devri bitti

CSC Türkiye Genel Müdürü Esen, ‘büyük veri’de yeni bir dönemin başladığını belirterek “Artık Taş Devri bitti, Modern Çağ başladı” dedi. Esen, büyük veri çözümleriyle 20 yıl içinde sağlıkta 450 milyar dolar ve bankacılık sektöründe 10 milyar dolar gelir artışı sağlanacağını söyledi.

Yelda Şumnulu1 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Büyük veride Taş Devri bitti

CSC Türkiye Genel Müdürü Alev Alp Esen, ‘Büyük veri nedir’ döneminin kapandığını ve ‘Büyük veri ile neler yapabilirim’ sorusunun yanıtlarının aranacağı yeni bir dönem başladığına dikkat çekti. Esen, bu yeni dönemin yeni bir vizyon, anlayış ve strateji gerektirdiğine dikkat çekerek, “Büyük veri anlamında artık Taş Devri bitti ve Modern Çağ başladı da diyebiliriz” dedi. Esen, BT altyapısını yeni kurdukları büyük veri altyapısı ile entegre etme konusunda başarı kaydeden şirketlerin yeni hedeflere yöneldiklerini söyledi.

Yeni gelir kaynakları olacak

2020 yılına dek veri hacminde yüzde 4.300 artış olacağını belirten Alev Alp Esen, şirket yöneticilerinin büyük bir çoğunluğunun, operasyonel performansın artırılması için büyük veri çözümlerinin öncelikli olduğu görüşünde birleştiğini kaydetti. Büyük verinin farklı sektörlerdeki kullanım alanlarına ilişkin örnekler veren Esen “Örneğin sağlık sektöründe, ileri analitik çözümlerini kullanan kuruluşların sayısı 2016 yılına dek yüzde 50 artacak. Büyük veri ve analitiğin kullanılması ile birlikte, bireysel veriler ve klinik verilerin bir araya getirilmesi gibi çözümlerin artacağı, bunun da önümüzdeki 20 yıl içinde sektöre önemli katkılar yapacağı tahmin ediliyor. Büyük verinin sağlık sektöründeki maliyetleri 450 milyar dolar düşürme potansiyeli bulunuyor. İlaç sektöründe büyük veri kullanımının sağlayacağı yıllık gelirin ise 100 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Büyük veri, müşteri deneyimini artırırken yeni gelir kaynakları elde edilmesini sağlıyor. Dijital pazarlama, sosyal medya ve işlem verileri, müşteriyi tanıma ve uygun hizmetler sunmada yeni öngörüleri beraberinde getiriyor. Büyük verinin önümüzdeki beş yılda bireysel bankacılıkta sağlayacağı gelirlerin 10 milyar doları bulması bekleniyor” diye konuştu.

M2M’nin katkısı 15 trilyon dolar olacak

Sensör verilerinin yanı sıra iç ve dış kaynaklardan elde edilen verilerdeki artışla birlikte üretim sektörünün de farklı bir boyuta taşınacağını vurgulayan Esen, şunları söyledi: “2020 yılında 24 milyar cihaz nesnelerin interneti aracılığıyla birbiriyle haberleşecek. Önümüzdeki 20 yıl içinde makineler arası (M2M) sistemlerin küresel gayri safi hasılaya yapacağı katkı  15 trilyon dolara ulaşacak. Büyük veri, önleyici bakım hizmetleri ve tedarik zinciri görünürlüğü gibi alanlarda da üretim sektörüne önemli katkılarda bulunmaya devam edecek.”