26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Google’ın akıllı gözlüğü aklımızı bile okuyacak

Google Glass için geliştirilen ‘Tanıma Motoru’ uygulamasıyla, gözlüğü takan kişi karşısındakinin o anki psikolojik durumunu görebiliyor. Üstelik yeni uygulama kişinin yaşını da tahmin edebiliyor.

30 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Google’ın akıllı gözlüğü aklımızı bile okuyacak

İnternet devi Google tarafından geliştirilen Google Glass akıllı gözlüğü, nisan ayında ABD’de satışa sunuldu. Kamerası, video kayıt özelliği ve wifi bağlantısıyle dikkatleri çeken akıllı gözlük için yeni uygulamalar da geliştiriliyor. Son olarak  The Fraunhofer ISS firması tarafından üretilen Sophisticated High-speed Object Recognition Engine (SHORE) (Sofistike Yüksek hızlı Nesne Tanıma Motoru) Google Glass cihazlarına uyumlu hale getirdi.

Henüz test aşamasında

Cihazın kamerası ile insan yüzünü tespit edebilen uygulama, kişinin ruhsal durumu hakkında veriler iletiyor. Diğer bir deyişle gözlüğü takarak sizinle konuşan kişi o sırada  sinirli, mutlu ya da üzgün olduğunuzu görebiliyor. Bu sayede kişinin konuştuklarınıza ne tepki verdiğini anlayıp ne söyleyeceğinize daha iyi karar verebiliyorsunuz.  Uygulama bunun yanı sıra karşısındakinin yaşını da tahmin edebiliyor. Uygulama henüz test aşamasında. Firma yetkilileri SHORE uygulamasının bir suçluyu sorgularken doğru sonuçlara ulaşılabileceğini vurgularken, bazı teknoloji uzmanları mahremiyet tartışmalarını gündeme getirdi.

İNSANSIZ HAVA TAŞIMACILIĞI DA BAŞLIYOR 

ÖTE yandan Amazon ve UPS’in ardından Googla da insansız hava araçlarıyla kargoya başlayacağını duyurdu. Google, yeni projesi ‘Wing’ araçları hem helikopter hem uçak gibi hareket edebiliyor. BBC’nin haberine göre Otonom yani insansız hava araçlarıyla (Drone) bir noktadan diğerine malzeme taşımayı amaçlayan Wing projesinin testleri Avustralya’da yapılmaya başlandı. Yeni projede amaç kendi kendine hareket edebilen insansız hava araçlarıyla kırsal bölgelerde malzeme taşımak. Projenin, ürün teslimatı ve benzeri alanlarda da kullanılabileceği düşünülüyor. İnsansız hava araçları dikine kalkış yapabiliyor ve rakiplerinin aksine uçak benzeri yapılarıyla dikkat çekiyor. Google’ın insansız hava araçlarının şimdilik doğal felaketlerde ilaç ve benzeri maddelerin taşınması için kullanılması planlanıyor.