19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

İnternet iyi de hastası olmayın

İlgi güzeldir, bilmek iyidir. İnternet icat oldu olalı ulaşması da kolaylaştı. Gördüklerimizi, yaptıklarımızı, düşünce ve duygularımızı paylaşmak da bir yere kadar kabul edilebilir.

Yelda Şumnulu23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
İnternet iyi de hastası olmayın

Ama bu işin dozunu kaçıranlar, hastalık derecesine getirenlerin işi hayli zor. Yapılan araştırmalar da uyanır uyanmaz telefona bakanların ya da cüzdanını unuttuğunda geri dönmeyenlerin cep telefonunu unuttuğunda geri dönenlerden az olduğunu ortaya çıkardı. shift.net’in katkılarıyla hazırlardığım bu haberde, insanları psikiyartra gidecek duruma sokan hastalıkları inceledim.

Ego sörfü

Herkes en az bir kere adını Google’a yazmıştır. Fakat bir de bunu düzenli aralıklarla yapanlar var. Bu kişiler haklarında paylaşılmış her veriyi defalarca okuyor.

Siberhondrik

Bu çevrenizde belki de en sık göreceğiniz internet hastalıkları arasında. Aşırı derecede kendini dinleyen insanlarla ilgili bir başlangıcın internete de taşınması. Sürekli sağlıkla ilgili siteleri ziyaret etmek ve bu konu hakkında kendini sürekli dinlemek. Her an hasta olacakmış gibi hisseden kişilerin belirtileri internetten öğrenmesi.

Photolurking

Sosyal medya da fotoğraflara bakmak eğlencelidir, vakit geçirmek için iyi yöntemlerdendir ayrıca. Instagram bu konuda en başarılı platformlardan. Peki bu işi abarttığınızda ne olur? Yanıtı, Photolurking, yani insanların sosyal medya hesaplarındaki fotoğraflarına ezberleyecek derecede çok bakmak.

Enfornografi

Bu hastalık, kitap okumak yerine sürekli internette bir şeyler okuyan ve hatta kaynak gösterilmemiş bilgilere inanan kullanıcıların hastalığıdır.

Fomo

‘Fear of Missing Out’ yani ‘Gelişmeleri Kaçırma Korkusu’... Sosyal medyada paylaşım sitelerinde geride kalmaktan korkma. Bu hastalığı maruz kişiler diğerlerinin daha güzel vakit geçirdiğini ve daha çok bilgiye sahip oldukları hissine kapılıyor.

Nomofobi

Böcekten korkma, karanlıktan korkma, yükseklik korkusu bilirsiniz de akıllı telefonlardan mahrum kalma korkusunu hiç duydununuz mu? Gittikleri her yerden ve her şartlarda sosyal ağlara bağlanmak isteyenler, telefonsuz nefes alamadıklarını ve yalnız kaldıklarını düşünenlerde nomofobi (no mobile phobia) esiridirler.

Cheeseepodding

MP3, film, video... Dinlersiniz, bakarsınız ama her şeyi indirmezsiniz değil mi? Yanıtınız hayır ben indiriyorum, buna engel olamıyorum ise siz Cheeseepodding hastalığının pençesindesiniz demektir. Cheeseepodding, ilgi alanına göre gördüğü her şeyi indirme hastalığıdır. Bu hastalığa yakalanmış kişiler gördükleri her şeyi, ‘belki bir gün lazım olur’ düşüncesi ile indirir.

WikiPedializm

Bilgili ve paylaşımcı olmak güzeldir. İnsanlara yeri geldiğinde çeşitli konularda açıklamalar yaparsınız ya da blog kurup yazarsınız... Ancak bazen dozu öyle bir kaçar ki, hayatınızı anlatmaya, daha çok anlatmaya adamışsınızdır. Dijital ansiklopedi WikiPedia’ya sürekli yazı girip, insanlar için kaynak oluşturmaya kendini adamış olanlar WikiPedializme yakalanmış demektir.