18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

İşte Başbakan'ın söz ettiği webcam virüsü

Fotoğrafınızı çekip şantaj yapan virüs!

18 Şubat 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
İşte Başbakan'ın söz ettiği webcam virüsü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında yeni internet düzenlemesiyle ilgili yaptığı konuşmasında 12-13 yaşlarındaki iki çocuğun internette gezinirken karşılarına ekran görüntüsü geldiğini, görüntülerden birinde çocukların fotoğrafının olduğu ve jandarmanın logosunu kullanarak fidye istediğini söyledi.

Erdoğan grup toplantısında internet düzenlemesinin gerekliliğini vurgularken şu örneği verdi:

ÇOCUKLARIN WEBCAM'DEN FOTOĞRAFINI ÇEKEN VİRÜS PARA İSTİYOR

"12-13 yaşlarındaki iki çocuk, internette gezinirken, karşılarına bir ekran görüntüsü çıkıyor. Ekran görüntüsünde çocuklardan birinin resmi var. Bilgisayarın kamerasından çekilmiş. Bilgisayara girmiş, kamerasını kontrol altına almış evin içindeki görüntüyü çekmiş. Sonra bir sayfaya yerleştiriyor. Sizi tanıyoruz, sizi biliyoruz, adresiniz elimizde, bir polisiz jandarmayız diyerek Jandarma’nın MİT’in logolarını sayfaya yerleştirerek, hesaba para yatırmaları isteniyor. İnanın bir çocuk, korkuyla kendilerine ekrandan emredileni yapıyorlar. Bizim arkadaşımızın çocukları korkuyla ağlayarak babalarını arıyorlar. İşte bu internette yapılan belki de en basit dolandırıcılık şeklidir."



İSMİ INTERPOL VİRÜSÜ

Başbakan Erdoğan'ın söz ettiği üzere webcamden fotoğraf çekip ekrana getiren virüsler gerçekten de mevcut. Interpol virüsü olarak da bilinen ve Ukash virüs sınıfına giren bu zararlılar spam mailler ile birlikte e-postaları kullanarak bilgisayarlara sızabildiği gibi kullanıcıların güvenilir olmayan sitelerde yine güvenilir olmayan linklere tıklaması ve uygulama dosyalarını (.exe soyadlı dosyalar) çalıştırması bu virüsleri bilgisayarlara kolayca bulaştırabiliyor.

"IP'NİZ BLOKE EDİLDİ" MESAJI VERİYOR

Virüs bilgisayara bulaştıktan sonra 'IP'niz bloke edildi' türü sahte bir mesaj içeriyor ve bu virüslerin bazı çeşitleri bilgisayara sızmayı başardığında kullanıcıların webcam'ini kullanarak görüntülerini alabiliyor. Böylece virüs hem inanırlığını artırıyor hem de 'bilgileriniz elimizde' diyerek kullanıcılardan para almaya çalışıyor.

JANDARMA VEYA MIT LOGOLU OLABİLİYOR

Daha çok Avrupa ülkelerinde görülen ve genelde bilgisayarları kilitlediği için mağdur olan kullanıcılar bu zararlılar nedeniyle para ödemek durumunda kalırken, virüs kendini Interpol, MIT veya Jandarma logosu kullanarak gösterebiliyor.

GÜVENİLİR OLMAYAN SİTELERDEN UZAK DURUN, HER E-POSTAYI AÇMAYIN

Bu tür virüslerle boğuşmamak için mutlaka bilgisayarınızda virüs programı bulundurmalı ve sık sık bilgisayarınızı zararlı içeriklere karşı taramalısınız. Virüs programınızı en güncel haliyle kullanmanızın yanında güvenilir olmayan sitelere kesinlikle girmemenizde bu virüslerle karşılaşma olasılığınızı en aza indirir. (Hürriyet)