27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

MIT, yüzen nükleer tesis tasarladı

MIT’in bu tesis tasarımı, nükleer bir felaketin önüne geçebilmek adına, yaşam alanlarından uzakta açık denizde yüzebiliyor.

17 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
MIT, yüzen nükleer tesis tasarladı
“Nükleer reaktörün konabileceği en güvenli yer neresi olabilir?” Bu sorunun cevabını araştıran Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), en güvenli yerin açık deniz olduğunu belirlemiş. Bunun üzerine denizde yüzebilen bir nükleer tesis tasarlayan MIT’in bu tesis tasarımı, nükleer bir felaketin önüne geçebilmek adına, yaşam alanlarından uzakta açık denizde yüzebiliyor.

Yüzen nükleer tesisin tehlikeleri de gözardı edilmemiş ve tesis, tsunamiye, depreme ve erimeye dayanıklı olarak tasarlanmış. Büyük vaatler veren bu tesis için profesörler, bu derin sularda tsunaminin etkisinin daha az yıkıcı olacağını söylüyorlar. Depremler ise karada yıkıcı bir etki yapabildiklerini söyleyen uzmanlar ayrıca yüzün reaktörün, pasif soğutma için okyanus suyunun tesise girişine izin verdiğini belirtiyorlar. MIT’den Jacopo Buongiorno, bu sistemi “sonsuz bir soğutma kaynağı” olarak tanımlıyor.

Şimdilik sadece bir fikir olan bu proje, gelecekte nükleer santrallerin karadan uzaklaştırılıp daha güvenli hale getirilmesine yardımcı olabilir.

Kaynak: www.hwp.com.tr

İlginizi çekebilir: Ara projesi Ocak 2015'te satışta