NASA'nın derin uzay görevleri için geliştirdiği Space Launch System (SLS) adlı roketin 2018'de ilk kez test edilmesi planlanıyor. SLS, şimdiden geliştirilen en büyük uzay roketi unvanına sahip.

NASA, insanı Ay'a çıkaran uzay araçlarını ateşleyen 110 metrelik Saturn V roketinin ardından, geliştirilen en büyük roket olacak SLS'in ilk deneme testini 2018'de yapacağını açıkladı. 117 metre uzunluğundaki dev roket, astronot ve uzay araçlarını Uluslararası Uzay İStasyonu'nun (UUİ) bulunduğu yerden 400 km ötedeki mesafalerin çok daha ötesine taşıyacak.

NASA, SLS ile ilk olarak astronotların bir asteroidin yörüngesine gönderilmesini, ardından 2030 yılında yapılması planlanan Mars yolcuğu görevinde kullanılmasını planlıyor. SLS, 2030 sonrasında ise Jüpiter ve Satürn'ün keşif görevleri için kullanılabilir.

NASA, 2011'de sona eren Space Shuttle programının ardından işbirliği yaptığı özel firmalara ve Ruslara olan bağımlılığını azaltacak SLS denemesinin başlangıç maliyetinin 7 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Kaynak: Al Jazeera