17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Türkiye siber saldırı altında

Arbor Networks’ün raporuna göre, yılın ikinci çeyreğinde Türkiye’ye yapılan siber saldırıların sayısı ve boyutu arttı. Türkiye’yi vuran en büyük saldırılar bilgisayarların takvim ve saatlerini dünyaya uyumlandıran NTP üzerinden yapıldı.

19 Ağustos 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Türkiye siber saldırı altında

Kurumlar ve servis sağlayıcıları için online hizmetleri engelleme amaçlı saldırılar (DDoS saldırıları) ve siber tehditlere karşı gelişmiş koruma çözümleri sunan Arbor Networks, Ocak-Haziran 2014 dönemini kapsayan 10. Küresel Altyapı Güvenliği Raporu’nu yayınladı.

Dünyanın dört bir yanından servis sağlayıcılar, şirketler, bulut ve barındırma hizmet sağlayıcıları ve diğer ağ operatörlerinden 220’sinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonucu ortaya çıkan veriler, bilgi güvenliği alanında artan tehdit ve saldırıların boyutunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, ikinci çeyrekte dünya genelinde siber saldırılar yüzde 68 hız keserken, aynı dönemde Türkiye’ye yönelik saldırılarda yüzde 6 artış yaşandı. Türkiye’nin en çok saldırı aldığı ülkeler Malezya, İsviçre ve Rusya ABD ve İsviçre oldu.

Takvimlere saldırdılar

Türkiye’yi vuran en büyük saldırılar, bilgisayarların takvim ve saatlerini dünyayla uyumlandırmada kullandığı NTP üzerinden gerçekleştirildi. NTP saldırılarının ortalama büyüklükleri ilk çeyrekte saniyede 5.85 Gb, ikinci çeyrekte saniyede 5.71 Gb olarak gerçekleşti.

Rapordan önemli satır başlıkları şöyle:

- İkinci çeyrekte Türkiye’ye yönelik saldırıların yüzde 32’si WWW hizmetini hedefledi. 

- İkinci çeyrekte yaşanan en büyük saldırı NTP yansıtmasıydı, hedefin İspanya’da yer aldığı bu saldırı saniyede 154 Gb’lık büyüklüğe ulaştı.

- Saniyede 20 Gb’ın üzeri büyüklükteki saldırı sayısı, ilk yarıda 2013’ün iki katı oldu.

- Dünyadaki en büyük saldırılar Güney Kore, ABD ve Çin’den yapıldı.